Topic: Wonen in Suri

Hoi lieve mensen,

Over twee weken ga voorgoed naar Suriname hoop ik.
Maar de mensen die ik spreek,zeggen dat het een ontzettend slecht idee is.Dat ik het daar niet ga redden,dat het moeilijk is.

Ik zou graag willen weten wat jullie mening daarover is.
Kan ik het overleven daar in Suriname,of kan ik maar beter hier blijven ?

Ik moet er wel bij zeggen dat ik al een woning gevonden heb,en dat ik twee sollicitatie gesprekken heb.

Geef me aub jullie mening.Ook vooral van de surinaamse inwoners zelf over het leven daar.

Alvast Bedankt.

Re: Wonen in Suri

Maak je nergens druk om. Tuurlijk moet je een paln van aanpak hebben en dat heb jij toch ook? Je hebt al gesolliciteerd, je hebt een huis of gaat er een bouwen, kopen of huren. Het is wel anders. Surinamers werken je altijd tegen en dat heb je in Nederland ook. Ga dus op je zelf en verwacht niets van niemand. Zorg voor een tweede optie. ( je nederlandse paspoort behouden en nog geen volledige Surinamer worden, spaarcentjes in Nederland en natuurlijk als het niet gaat kom je terug)

Toen ik daar woonde had ik een baan en hosselde ook. Ik had een plantage en heb pompoen, pinda's, groene bananen, en heel wat andere gewassen. Daar ging ik in het weekend om te oogsten en verkocht het weer aan handelaars. Ik werkte voor de Nederlandse staat, maar toen mijn vader kwam te overlijden ben ik teruggekomen. Je kan zo rijk als je wilt zijn in Suriname. Dat bepaal jij zelf. Surinamers zijn lui heb ik gemerkt. Ik ergerde me constant daaraan, want ze willen allemaal profiteren maar niet ervoor werken. Wees op je hoede en je gezin is je familie en vecht voor hen en niet voor een ander. Je wordt genaait met open ogen.

Succes
Diane

Re: Wonen in Suri

Hoi Diane,

Bedankt voor je reactie.

Ik ga inderdaad een huis huren.En hoop dat de werk afspraken ook in orde komen.Ik word eerder tegen gewerkt door de surinamers vanuit Nederland.

Ik ga dus eigenlijk met een bang gevoel daar naartoe dat het allemaal gaat mislukken.
Als je een huis hebt van 550 SRD is dat veel huur en is dat te betalen ?

En ja mijn nationaliteit geef ik niet op,maar wel schrijf ik me uit het burgelijk stand van Nederland,weet jij of ze op schiphol dan nakijken of je hier nog betalingen open heb staan voordat je het land uit mag ?

Alvast Bedankt

Re: Wonen in Suri

als je belasting schulden of openstaande boete,s hebt b.v voor te hard rijden kan je wel problemen krijgen.een huis van 550srd is ongeveer 200euro dus niet duur.ik denk niet dat je met een bang gevoel naar toe moet,anders is de start al niet goed.verwacht alles,blijf positief en vertrouw niemand.verwacht ook niet dat je dat zelfde salaris gaat krijgen als hier,en je moet je gewoon aanpassen.witte nederlanders die niet daar zijn geboren durven die stap te nemen en meestal lukt het ze ook nog.waarom jij niet.je hebt nog altijd een stok achter de deur,je kan altijd terug,maar als je je inzet denk ik dat je het niet doet. succes.

Re: Wonen in Suri

Thanx rotterdam,Ik krijg een steeds beter gevoel als ik jullie zo hoor.
Heb je daar zelf ook gewoond ?

Sorry dat ik zoveel vragen stel,maar alvast bedankt voor je steun.
Dit helpt mij enorm.

Ik weet inderdaad dat ze kijken nar je belastingschuld en je boetes.Die heb ik niet gelukkig,maar kijken ze niet naar meer als je je helemaal uitschrijft ???
Dus naar of je je leningen afbetaalt hebt en of je nog openstaande premies ofzo heb.
Dit moet ik weten zodat ik weet of het allemaal betaalt moet zijn voordat ik weg ga of dat ik het voor mij kan laten doen. zeg maar een week later ofzo.


Bedankt.

Re: Wonen in Suri

het zijn meestal overheids schulden waarnaar ze kijken.ik heb zelf ook plannen om in su te gaan wonen,liever vandaag dan morgen,maar ik zit op de verkoop van mijn hyuis te wachten.dat wil maar niet lukken.het moment dat het wordt verkocht ben ik hier ook weg.ik woon niet zolang in ned,15jaar,lang genoeg voor mij.ik heb een vreselijke heimwee naar su en mensen verklaren mij ook voor gek.ik heb een baan bij de overheid ,een koopwoning,alles netjes voormekaar en toch wil ik weg.ik blijf het zeggen,ga ervoor,bereid je voor op het ergste dan kan het alleen meevallen.over het vertrouwen van de mensen daar,het zijn niet allemaal onbetrouwbare mensen die daar rond lopen.er zijn doodgoeie mensen erbij die je kan vertrouwen.maar kijk goed uit.hoe meer ze zeggen dat je ze kan vetrouwen hoe wantrouwender jij moet zijn.succes

Re: Wonen in Suri

He rotterdam,

Waarom ben je hier naartoe gekomen dan ?
Gewoon een vraag hoor.
Bedankt,ik zal me daar wel inzetten voor mijn baan natuurlijk.

Als ik me daar in suriname wil inschrijven moet ik me hier helemaal uit het burgelijke stand uitschrijven.En daarom is het bealngerijk om te weten of ze me niet gaan tegenhouden bij de douane voor eventuele openstaande betalingen.

En verder wonen mijn ouders daar dus ik hoop op en beetje steun van hun kant.

Fijn om info te hebben van iemand die met een positieve oog naar Suriname kijkt.

Weet jij wat de salarissen daar zijn ongeveer of verschilt dat hel erg.

Nog een probleem is natuurlijk dat ik daar heel weinig sociale contacten heb,is dat snel op te bouwen daar ?

thanx

Re: Wonen in Suri

Mijn ouders zijn niet de jongste meer.
Zij voeren geen sollicitatie gesprekken of wat dan ook.

Hoe het leven daar is is natuurlijk anders voor mensen van 50 die daar wonen en een jong persoon die daar wilt gaan wonen.

Ik vraag ook om iemands mening die daar ervaring mee heeft.
En niet of iemand wilt weten of ze in de bomen wonen.

Ga ff ergens waar ze op jou niveau praten ok.

Re: Wonen in Suri

Waarover ?????????
Omdat mijn ouders niet in Nederland gewoond hebben dus zij kunnen
mij niet vertellen wat daar moeilijk zal zijn voor mij.

Waarom snapt iedereen anders hier het wel,behalve jij ?

Tuurlijk zeggen je ouders kom maar het komt allemaal goed,maar zij bekijken het van een emotionele standpunt.

Re: Wonen in Suri

Ik woon al een aantal jaren in suriname. Of het je zal bevallen in suriname en of je het naar je zin zult hebben hangt voor een groot deel van je zelf af. Neem aan dat je wat voorbereidingen hebt getroffen.  Of de huur van srd550 te hoog is hangt af van het salaris wat je zal verdienen. Het salaris wat je kan vragen hangt af van de functie waar je op gesolliciteerd hebt. Je kunt er voor kiezen om je direct uit te schrijven of eerst voor bepaalde tijd naar Suriname af te reizen (misschien voor een jaar ofzo). Je zult moeten wennen aan de manier van leven in suriname. Ik heb nooit  spijt  gehad van mijn besluit om in suriname te komen wonen.

Re: Wonen in Suri

Hoi,

Ben zowiezo van plan eerst 3 mnd te blijven en dan mijn gesprekken te voeren en als het lukt allemal blijf ik en anders kom ik terug.

Ik heb gesprekken,maar ik heb ook gehoord dat ze het daar niet zo nauw nemen met afspraken over je salris e.d.

Dus ik wil eerst ff kijken hoe dat allemaal loopt,voordat ik daar blijf.

Maar het is dus een goed teken dat je geen spijt hebt van je beslissing om daar te blijven,ik hoop dat ik dat ook zal hebben.

Ik wilde gewoon weten of alle negativiteit klopte met wat de mensen van Nederland uitkramen.

Je moet overal werken voor een dak boven je hoofd en eten ook zeker in Nederland.Dus het zou ook in Suri moeten lukken.

Re: Wonen in Suri

Beste Angeleys,
Ik word een beetje jaloers op je maar ik gun het je van harte. Ik heb ook dat gevoel dus wo mitie vrouw. Je hebt waardevolle adviezen meegekregen van diverse mensen hier. Ik doe het nog effe dunnetjes. Wees positief, nuchter en blijf te allen tijd jezelf. Laat je  ter plaatse niet kisten. Je zal je ergeren aan bepaalde zaken maar een tip : eenmaal op Zanderij geland moet je meteen je westerse bril afzetten dat kan een valkuil zijn. De mensen zijn anders in hun denken in Suriname. Dus meer emotioneel denken dan rationeel, hou aub rekening hiermede. Verbrand nimmer je schepen achter je. Hou een optie om terug te keren indien nodig. Je bent zeer gemotiveerd lees ik, dus vrouw laat je door niets en niemand ontmoedigen en... gedenk in alles Onze Lieve Heer.  Op schiphol, dat is al aangegeven, wordt alleen gekeken naar openstaande boetes. Dat klopt want ik weet er alles van. In het bedrijfsleven verdien je meer dan bij de overheid. De parastatale instellingen betalen goed. Telesur/ Staatsolie en ogem en nog een paar, zijn bedrijven die goed boeren. O, ja je moet een goede netwerk daar hebben om je zaken(verblijf etc) te regelen. Kies je vrienden en kijk uit voor de wolven in schaapskleren. Weet wie je vertrouwt, zelfs familie. Nou Angeleys rest mij jou alle goede daar toe te wensen en Gods zegen.

Re: Wonen in Suri

Ik werk ook al jaren in loondienst en echt afspraken zijn wel degelijk afspraken ook hier. Ik denk dat je in nederland de mensen tegenkomt bij wie het niet gelukt is om in suriname te aarden( om welke reden dan oon), vandaar die negativiteit. Natuurlijk zul je tegen dingen aanlopen die je als minder leuk zult ervaren. Dingen worden hier anders aangepakt dan in nederland, en als je echt wilt haak je niet af bij de eerste de beste tegenslag

Re: Wonen in Suri

He super jongens voor jullie reactie's.
Heel erg bedankt.Zulk positive reacties had ik niet verwacht.

Immanuel : Dus als ik het goed begrijp ook al sta je uitgeschreven in Nederland ze kijken alleen maar naar je boetes ??
Ik wil niet voor verassingen komen te staan.En aangezien jij zei dat jij het wel zult weten wil ik het 300 % zeker weten.
Thanx voor je zegen !!!!

Pip : Weet je wat het ergste is ,is dat het mensen zijn die het nooit geprobeerd hebben daar in Suriname die de grootste mond hebben erover.Die vertellen mij hoe slecht het wel niet is daar.
In ieder geval thanx voor je Info.

Waardeer jullie echt.Zo kan ik me beter voor bereiden.

Re: Wonen in Suri

je wilde weten waarom ik hiernaar  toe bent gekomen.ik heb  kinderen en ik het ging bij mij meer om hun toekomst.ze hebben hier God zij dank allemaal een goede opleiding gehad,mensen begrijpen jullie mij niet verkeerd,maar ik kwam naar ned met de bedoeling om wat geld te verdienen en terug te gaan,zo naief was.ik belde regelmatig naar huis en steeds waren mijn kinderen thuis terwijl ze op school moesten zijn.het was weer de zoveelste staking.toen had ik het helemaal gehad,ik heb ze toen alle vier binnen twee jaar laten overkomen,dankzij mijn moeder die op ze heeft gepast.ik heb geen dag spijt dat ik hier naar toe ben gekomen,maar nu vind ik dat het tijd is om weer naar huis te gaan.alle kinderen zijn groot,hebben een baan en zijn onder de pannen.ik heb je al eerder gezegd,laat je niet kisten.wat een zegen dat je  nog ouders hebt,die zullen je nooit in de steek laten.als iets je dwars zit bespreek het met hun,ook al kunnen ze je niet helpen,maar een luisterend oor lucht op.als ik op vakantie ga zet ik mijn knopje gelijk op 110 en pas me gelijk aan.beledig niemand,maar laat je ook niet beledigen.mijn dochter had een keertje een sollicitatie gesprek bij een groot bedrijf (ned bedrijf)naam ben ik kwijt.ruim op tijd en ze moest zolang wachten,ze hebben haar laten zitten tot ruim over de tijd.geen stijl natuurlijk.ze was op vakantie.die dingen kan je ook tegen komen,maar bijt op je tanden en doe alsof je het niet erg vindt,want jij hebt ze op dat moment nodig.sociale contacten zijn zo gemaakt,sluit je aan bij een sportclub,als je van muziek houd een koor,heel veel kanten kan je op.het komt allemaal goed met jou en laat alle negatieve reacties aan je voorbij gaan,daar heb je niks aan..ik ben ook jaloers op je.kleine troost,ik ga in dec ook voor 6 weken naar su.see you en tang boeng.

Re: Wonen in Suri

Hoi angeleyes,
Fijn voor je dat je naarSur. gaat. Ik ben onlangs 3 mnd gebleven om iemand te verzorgen Heb mijn verblijf positief ervaren. Heb zelf ook plannen om over een paar jaar voor langer verblijf te gaan. Je moet vooral positief blijven, je zal misschien wat tegenslagen mee maken maar hier heb je dat soms ook. Een eigen huis hebben is wel belangrijk, ik begrijp dat jij een huurhuis betrekt. Het Sur. volk is warm en hartelijk een enkeling daar buiten gelaten. Je moet Sur niet vergelijken met Ned.
(komt neer op appels en peren vergelijken). Ik zou zeggen pak de mooie dingen van Sur.op en koester deze, geldt ook voor het verblijf in Ned.
Ieders ervaring en beleving is anders. Woon zelf 36 jr hier mijn man nog langer en toch hebben we het verlangen om terug te gaan. We treffen veel maatregelen zoals eigen woning, goede opleiding en flink sparen. Schenk geen aandacht aan negatievelingen, sommige kondremans moeten hier blijven, ze hebben niets en ook niets te bieden aan zichzelf laatstaan Sur. (sorry het moet soms gezegd worden).
Veel succes en bidt voor kracht en gezondheid ) Het ga je bijzonder goed.

Re: Wonen in Suri

Dank jullie wel,ga het zeker door zetten.
Ik heb vertrouwen in Suriname.

Nog meer meningen en ervaringen zijn welkom.

Ik wil zo goed mogelijk voorberied zijn voordat ik ga.

Thanx

Re: Wonen in Suri

Beste AngelEyes neem eens een kijkje op http://www.info-suriname.com daar kan je nog meer info krijgen over emigreren naar Suriname. Willem beheerder info-suriname.com

Re: Wonen in Suri

Kijk op:www.hijaz.de

Al ben je kaal met een scherp mes heb je zo een scheiding.

Re: Wonen in Suri

Ben je al geremigreerd?

De leugen heeft korte benen en is kortademig.

Re: Wonen in Suri

Column: "Mijn top 10"
   
Friday 09 March 2007 

En toen was het zover: 22 december 2006, de dag dat we vertrokken naar SU.
Op vakantie wel te verstaan!!
Ik ging na 7 jaren weer oud en nieuw vieren in SU en ik vond het fantastisch en wil, zodra ik eraan denk, mijn spullen inpakken en verhuizen. De eeuwige afweging van opbreken in Nederland waar het leven bestaat uit: maandag tot en met vrijdag werken, zaterdag ...


boodschappen halen, zondag huis schoonmaken en ja hoor, weer van maandag tot en met vrijdag werken, zaterdag boodschappen halen en zondag huis schoonmaken, week in week uit…..offf, vertrekken naar switi Sranan, waar ik in mijn beleving, (en natuurlijk spreek ik dan vanuit mijn vakantiegevoel, maar dat maakt niet uit), niet hoef te werken, geen boodschappen hoef te halen en geen huis hoef schoon te maken.

Anyway, ik had mezelf voorgenomen om zodra ik weer in Nedersleur terechtkom, even een top 10-lijst te maken van de voor mij belangrijkste redenen om hier op te breken en daar te gaan wonen. Ik weet het niet, maar misschien helpt dat om de sleur wat minder sleurderig te maken.

1. Natuurlijk het klimaat. Na een dag White Beach had ik mijn prachtige goudbruine kleur terug; weg met die grauwe geelbeige tint alsof ik net ziek ben geweest, de kleur die ik in Nederland 11 van de 12 maanden heb.

2. Oudjaar vieren. Zoals ze in Rio het carnaval hebben, hebben wij onze Owru Yari. We hebben er 3 dagen over gedaan: vrijdag 29 december waren het de ministeries die uit hun dak gingen, zaterdag 30 december de winkels in de stad en dan heb je natuurlijk D-day! Mijn ouders hadden ons (mijn gezin) 2 overnachtingen in Krasje cadeau gemaakt, waarvoor ze een jaar van tevoren moesten boeken om zeker te zijn van een kamer.
Vanuit het balkon konden we duidelijk zien hoe vanaf 10 uur ‘s morgens op 30 december de Domineestraat langzaam maar zeker zwart begon te zien van de mensen. De straten waren afgesloten zodat de winkeliers vanaf 12 uur tot 13 uur constant vuurwerk konden afschieten.
Toen mijn man Errol met mondkapjes kwam aanzetten zat ik hem uit te lachen, maar tegen 5 over 12 waren de rollen omgekeerd, omdat ik in ademnood dreigde te komen. We waren voor een uurtje in iets terechtgekomen wat qua rookontwikkeling en geluid in een oorlogsgebied was veranderd. Daarna kwam South South West in een truck, die precies voor ons hotel stopte, waarop allerlei danseressen de boel zaten op te zwepen…….
GRAN-DI-OOS!
Oh ja en zondag 31 december deed iedereen het nog eens dunnetjes over, eerst bij de president achter zijn kabinet, voor de ouderen onder ons nog even langs het Park, vervolgens Dolfijn en tenslotte in huiselijke kring.

3. De hamburgers van Hermitage Mall ….. ”heerluk”. Dat was eigenlijk mijn dagelijkse tussendoortje.

4. Alles smaakt in SU veel en veel lekkerder, de koffie die mijn ma elke ochtend voor me maakte, de roti van Roepram of Joosje, de dagublad van de markt. Om niet te spreken over de geur van het fruit die je al van op afstand tegemoet komt wanneer je het huis binnenloopt. Ook al druk je hier in Nederland je neus tegen de appel,  peer, druif, ananas of mango, je ruikt nog niks!!!

5. Je huwelijk vieren op Republiek zoals een goede vriend van ons heeft gedaan…..zalig. Sowieso kan ik van het feesten in de buitenlucht zo genieten; het geeft me zo een enorm gevoel van vrijheid. Ik was eigenlijk vergeten hoe heerlijk dat is. Tijdens het huwelijk op Republiek wilden we het bruidspaar een gesloten enveloppe geven. Helaas hadden we die niet liggen in huis. Niks aan de   hand hoor, want om 21 uur bij oom chinees 1 enveloppe kopen kan volgens mij alleen bij God en in SU. Geweldig toch.

6. De mannen. Ben je in een dip, voel je je onzeker of zit je niet lekker in je vel, ga naar de Domineestraat, loop langs het eerste de beste jongens/mannengroepje en je voelt je weer vrolijk, je weet weer hoe “good looking” je bent. Dames..kleine waarschuwing: weet dat ze hun vrouw of vriendin thuis hebben en dat dit puur het man - vrouw spel is in ons geliefd Suriname.

7. “Aangekleed gaat uit”. Weg jeans en T-shirt, hallo leuke zomerjurkjes, rokjes en bloesjes die je in Nederland niet eens in de beste zomers aan kan, niet alleen omdat het te koud is, maar vooral omdat je anders zwaar overdressed bent. In SU ben je nooit overdressed want aangekleed gaat uit, of soms gewoon naar Choi (supermarkt).

8. De schoenen. Ik wist niet dat je zulke mooie schoenen kon kopen in SU. Echte sjieke muiltjes als in Assepoester, of sandaaltjes als in 1000 en 1 nachten…,voor ieder wat wils. Wat me wel meteen naar een nadeel brengt: HET TROTTOIR. Ik weet niet of je dat zelfs zo mag noemen op sommige plekken. Tjonge jonge..…het zijn nog dezelfde stoeptegels van waar ik 30 jaar geleden met mijn ouders op liep richting Kersten, maar dan is er slechts een achtste van zo een straattegel overgebleven. Pfffff…,en als het geregend heeft ben je al helemaal niet blij als je wilt flaneren aan de Domineestraat of een van de vele Casino’s in wilt met je schattige nieuwe schoentjes, maar dan wel met modder bedekte teentjes. En over de keren dat je bijna je nek breekt vanwege een losse tegel omdat je denkt van de ene naar de andere te kunnen paardenspringen. Wacht even, dit zijn toch mijn top 10 leuke dingen in SU.
Op naar nummer ...

9. De radiostations. Eindelijk een plek op aarde waar ik kan  zeggen dat vrijwel de hele dag mijn muziek wordt afgedraaid, ARROW hier in Nederland komt aardig in de buurt, maar ik heb absoluut genoten van de diversiteit op de radiostations in SU die door jong en oud met veel plezier beluisterd worden.

10. Cynthia Mc Leod. That reminds me.....ik had me voorgenomen om haar te googelen en wat geld voor haar stichting te storten. Haar goede doelen en vrijwilligerswerk  zijn werkelijk een inspiratiebron voor een ieder, geloof ik. Ik vind haar zo geweldig dat ik net als zij zou willen schrijven en vertellen. Ze schrijft en vertelt zo prachtig over onze bijzonder boeiende en interessante geschiedenis, en zowel tijdens de boottrip als de wandeltocht hingen we met zijn allen aan haar lippen.

Zo, dat gezegd hebbende voel ik me weer heerlijk…..

Bron van deze column: www.nospang.com

No Bruya.

In de krant van vandaag wordt morgen de vis verpakt!!!!

Re: Wonen in Suri

Wat een gezellig verhaal. Krijg heimwee! sad

Prenaam,

Mijn geweten telt, niet het oordeel van een mens.
DESIRE DELANO BOUTERSE IS PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME!!!
Dete hai bhagwan ko dhoka insaan ko kja choren ge (Als men zelfs in staat is te trachten om God te bedriegen, dan zullen zij de mens niet ontzien)

Re: Wonen in Suri

Jaja Patricia, luister daarbij live en direct naar Sky en het heimweegehalte is zovele malen groter.

No Bruya.

In de krant van vandaag wordt morgen de vis verpakt!!!!

Re: Wonen in Suri

geachte,

net wat een eerdere persoon aangaf, het ligt geheel aan je zelf, hoe jij je zelf opsteld tegen over een ander.!!!
succes!!!
het komt wel goed..........
denk niet aan je paspoort!!! maar denk aan je toekomst........
als je begrijpt wat ik bedoel.

Amnesty is not a quest for proving innocence, amnesty is a quest for the guilty to get away with murder........................................

Re: Wonen in Suri

Tweede huis in Suriname erg in trek       
Tuesday 16 October 2007 
Paramaribo - Suriname is steeds meer in trek bij mensen die een tweede woning willen kopen. Het gaat vooral om Surinaamse Nederlanders die ouder zijn dan 50 jaar. Maar ook de 'witte Nederlander' waagt zich steeds vaker aan een tweede huis in Suriname. In de Jaarbeurs van Utrecht vond afgelopen weekend Second Home International plaats.

Een beurs voor mensen die op zoek zijn naar een tweede huis in het buitenland. Ruim driehonderd gespecialiseerde projectontwikkelaars en makelaars boden huizen en vakantiewoningen aan in meer dan veertig verschillende landen, waaronder Suriname, de Nederlandse Antillen en Indonesië. In prijs variërend van tienduizend tot meer dan twee miljoen euro.
Laag prijsniveau
Het zijn vooral de voormalige en huidige rijksdelen die momenteel in trek zijn bij de Nederlanders met een grote beurs. Alleen al in Suriname kochten Nederlanders in 2006 voor ruim vijftien miljoen euro aan vastgoed. Het zijn vooral particulieren die grond en huizen kopen, voornamelijk in en rond Paramaribo. Slechts eenderde van het geld is afkomstig van grote investeerders zoals beleggingsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen. Projectontwikkelaars verwachten dat dit bedrag in 2007 verdubbeld.

Vakantiewoning
Roy Sedoc van projectontwikkelaar Presun is op Second Home International de enige standhouder die Suriname vertegenwoordigt. Hij ziet dat steeds meer 50-plussers in Nederland lonken naar Suriname. "Vaak hebben ze al een koopwoning in Nederland en zijn ze op zoek naar een leuke vakantiewoning in Suriname", zegt Sedoc. "Doorgaans beheren wij de woning voor deze mensen. Wij verhuren het huisje zodat ze ook nog wat verdienen aan hun tweede woning", legt Sedoc uit.
Behalve zon en zee, speelt het aantrekken van de Nederlandse economie en een stabielere Surinaamse economie een belangrijke rol bij de keuze om een tweede huis te kopen. Ook het lage lokale prijsniveau trekt potentiële kopers over de streep. Het Hollandse karakter ter plaatse en de mogelijkheid om de eigen taal te spreken, zorgen ervoor dat de keuze steeds vaker op Suriname valt.

Profiteren
Toch is niet iedereen in Suriname even enthousiast over de buitenlanders die huizen en grond opkopen. Sedoc ziet vooral voordelen. "Er komen mensen het land binnen die veel geld te besteden hebben. De lokale bevolking kan hier van profiteren". Sedoc denkt hierbij aan de horeca en het toerisme. "Want de mensen die een tweede huis kopen, willen ook vertier. De lokale bevolking kan hier handig op inspelen", meent Sedoc.
RNW

Bron: NoSpang.

No Bruya.

In de krant van vandaag wordt morgen de vis verpakt!!!!