Topic: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Ik ben zelf geboren in NL (Surinaamse moeder en Arabische vader) maar opgegroeid in suriname (80-90), en mag mij een geslaagd product noemen van de multiculturele samenleving die suriname in de jaren 80 heeft voortgebracht. Na de malaise van eind 1987 en het desastreuse begin van de "oude schoenen politiek" besloot mijn moeder mij toch maar naar nederland te sturen voor verdere scholing.
Heb hier in 1998/99 twee HBO studies afgerond en heb ook tijdens die studies een dame leren kennen ( Ook met een surinaamse achtergrond) We wonen intussen al 8 jaar gelukkig samen en hebben beide een internationale carriere opgebouwt bij twee grote europese multinationals.

Sinds 2000 ga ik bijna ieder jaar terug en heb mijn partner in 2002 ook zo ver gekregen om mij hierbij te vergezellen. De eerste twee keer dat zij meekwam waren we voor korte tot zeer korte periodes in suriname, waarin we ons alleen maar bezig hebben gehouden met tripjes en het nachteleven. De tweede keer hebben we samen overwogen toch op zoek te gaan naar een stuk grond, en misschien wel beginnen te bouwen om eventueel in een vervroegd stadium naar suriname terug te gaan.

Ik ben nu net weer twee dagen terug na een vakantie van meer dan 3 weken. Mijn partner en ik hebben nu echt de zaken rationeel op een rijtje gezet en ons afgevraagd of het nog wel een reeele optie is, waar we vorige vakantie in suriname aan dachten.

Ik wil graag een aantal stellingen plaatsen en hier met (Voormalig) surinamers van gedachten over wisselen om te zien of ik wel de juiste perceptie, of interpretatie heb van wat ik heb gezien en gehoord.

- suriname is leuk voor vakantie, maar niet te lang
- suriname zal nooit een toeristisch trekpleister kunnen worden
- blanken worden nog steeds voorgetrokken, ondanks dat surinaamse nederlanders vaak meer geld te besteden hebben
- raciale spanningen lijken weer op te komen
- surinamers hebben een slecht arbeids ethos
- het scholingsnivau is bedroefend slecht, zeker in vergelijking met de periode bouterse
- het materialisme voert de boventoon, ten koste van alles
- er zijn geen mogelijkheden voor surinamers uit nederland die echt kennis te bieden hebben, immers neemt men liever amerikaanse, engelse of nederlandse consultants aan die het 10 voudige kosten en hun kennis na een paar jaar weer meenemen.

Ik ben benieuwd of dit ( En er is nog wel meer te noemen) understate wordt of dat er mensen zijn die beargumenteerd deze stellingen kunnen weerleggen.

P.S.
Emotionele reacties worden niet op prijs gesteld, ik wil het zakelijk en rationeel houden.

Het idee van een Joodse Staat in Palestina ontstond in een tijd toen koloniaal bestuur in het nabije oosten en elders nog niet ter discussie stond, zelfs niet door de slachtoffers. Toen dit idee echter op het punt stond gerealiseerd te worden was het verzet tegen buitenlandse interventie en vreemde overheersing een steeds sterker wordende beweging geworden.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Een korte reactie van een suriamer die na 15 jr weer geremigreerd is naar het tropisch & heerlijke kumbateland, Su!
Natuurlijk zijn er meerdere (re)migranten, maar vanuit mijn persoonlijk optiek en dat delen mijn vrienden (4 zijn na mij ook geremigreerd) het volgende:

1 su is niet alleen leuk voor vakantie.
neem alleen het weer al. Of het nou zomer, lente, herfst of winter in nl is, het is altijd lekker warm. Zelfs een zwerver slaapt heerlijk onder de palmen met een lekker warm briesje. GEEN KOU, weer is geen issue.
Geen jas, geen gelul met 1 keer per jaar warmte.

2 waarom kan su geen toeristische trekpleister worden?
Of je het nou beseft of niet, we zijn in zuidamerika, verschilt hemelsbreed van de rest van zuidamerika. Nu al komen er bv. chilenen (tvn) nationale tv van chili (16 miljoen inw, opkomende economie) om documentaires te maken van ons unieke SU.
"De hele wereld leeft vreedzaam naast en met elkaar in Suriname"
een land met zo'n harmonieus samensmelting van allerlei culturen en vrede hebben is iets waar alle andere op de wereld van mogen leren.
Sorry, maar in al die 15jr NEDERLAND heb ik me nog NOOIT thuis gevoeld. Dat is iets wat bij elk ras hier wel te voelen is. U de na oso!

3 Voorgetrokken bij wat?

4 Raciale spanningen? Nee man, Guyana heeft raciale spanningen.
We eten mekaars eten en passen ons aan.
toen de chilenen in roopram creolen, javanan, boeroe's met hun handen roti zagen eten vroegen ze mij of heel suriname met zijn handen eet. Ik zei: wel nee, we zijn elkaars eten en de traditie die daarmee gepaard gaat gewend, we zijn ermee opgegroeid. De koelie eet chinees eten, de neger eet joods eten (pom) de javaan eet hindustaans eten, en er komen nu steeds meer eetculturen bij. de bbq van de brazilianen, het eten van de hele wereld kan men hier vinden. En dat is alleen eten.
We zijn te gemixt, een ioeder hier is opgegroeid met andere rassen in de klas, als vrienden, of in de familie. Wat nederland etc.etc. nu meemaakt hebben wij ruim twee honderd jaar al meegemaakt.
in volgorde: boeroes, creolen, chinezen, hindustanen, javanen, etc.
De concurrende chinezen zorgen ervoor dat de kleine man zoveel mogelijk kan uitkomen, want de prijzen zijn laag, vandaar dat een heleboel hindustanen klagen, bv. meneer kirapalani. Gezonde concurrentie, verhoogde koopkracht. Trouwens zij zijn in suriname al voor de hindustanen.. De hindustanen, vooruitstrevend, zijn wel nog raciaal (trouwen van alle het meewst met hun eigen ras), maar het geloof hindi is naar mijn mening al gebaseerd op discriminatie (hoe lichter van kleur hoe hoger je klasse). Dat moet wel veranderen, maar gaat gestaag.

5 DAT KLOPT> personeelsproblemen vervullen het land, wij hebben een fokop mentaliteit wat werken betreft. Over het algemeen gesproken zijn de creolen lui. Werk lijkt wel een ziekte. Een land komt niet vooruit als er geen productie is, geen arbeid. Gelukkig zijn wij een gemengd volk en treed er langzamerhand verandering hierin. We krijgen steeds meer invloed van buiten en jeugd is zich steeds meer bewust van school, werk en ambitie. 

6 scholingsysteem hier is verouderd, maar er zijn wel goede particuliere scholen.

7. materialisme? dat dacht ik ook weetje, maar dat valt reuze mee.
een hollander is over het algemeen nuchter, een surinamer emotioneler, gepassioneerder, gevoeliger. wat we voelen uitten we meteen, geen hypocriete glimlach zoals in dat kikkerlandje..
men word zich wel bewust van de economie en dat school de uitweg is.

8. in welk sector zit je?

als laatste wil ik erbij vermelden dat ik ben gekomen voor de NATUUR.
Het tropisch regenwoud is de ziel van bestaan. ik HOUD van het bos,
hangmatje onder een pina of liggend in een sula onder een magische sterrenhemel met een parbo in de ene hand en een gemengde schoonheid in de andere. AII denk je bij jezelf dan....ik ben thuis!

ps. er komen steeds meer airlines, meer vluchten in het caraibisch gebied en ook brazil. Het is geen vraag meer, Suriname WORDT een toeristische trekpleister.

smile
als ik chinezen, hindustanen, bakra's of javanen heb beledigd, sorry.
soms doet overdrijven begrijpen.

een warme brasa van een een surinamer

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Koelieman,

Bedankt voor de reactie.

Ad1.
Dat is inderdaad een hele goeie ( Weer). Echter van alleen de zon kun je niet eten. Waar ik meer naar doelde is dat je je intellectueel snel kan gaan vervelen in suriname, gezien de beperktheid van de ontplooiingsmogelijkheden en de bereikbaarheid van landen in de Regio en elders.

Ad2.
De prijzen voor vliegtickets, accomodaties en tripjes zijn te hoog voor massatoerisme. Tevens zijn de kosten van levensonderhoud in suriname van een dusdanig hoog nivau dat alle aanverante sectoren in de toeristenindustrie hun diensten/producten niet concurrenrend kunnen aanbiede. Ook heeft de surinamer geen gevoel voor service, klantvriendelijkheid en humor. Deze financiele en menselijke ascpecten gaan het mi toch winnen van een paar documentaires van suriname in Chili.

Ad3.
Bij alles. Ga maar ergens naartoe en kijk met een wetenschappelijke blik naar hoe een blanke behnadelt wordt. Ik denk dat het koloniale syndroom ( Meester/Slaaf verhouding) nog steeds aanwezig is bij grote groepen ( In zowel NL als SU ) van de surinaamse bevolking.

Ad4.
Mijn vrouw en ik zijn niet echt op ons mondje gevallen en hebben al helemaal niet de vrees die menig hindoestaan in suriname heeft voor de groep Boslandcreolen/Stadscreolen. Als jij je niet weg laat zetten door hen ( Meerder keren meegemaakt) merk je toch dat er veel onderhuidse spanningen zijn die op zo een moment geventileerd worden.
Hopelijk escaleert het niet als in Guyana. Echter zijn de randvoorwaarden voor zo een conflict wel aanwezig.

Ad5.
Gelukkig zijn we het daar over eens. Echter zie je de typisch creoolse mentaliteit nu ook bij grote groepen Hindoestanen en Javanen.

Ad6.
Ik hoop dat je begrijpt dat dit niet voor veel surinamers is weggelegd ? Ik zou het waarschijnlijk kunnen betalen als ik daar zou wonen, maar heb toch leievr dat mijn kinderen regulier onderwijs volgen en hierdoor een bredere algemene ontwikkeling meekrijgen. Ik ken de particuliere scholen in su en die zitten vol rijke volgevreten verwende kinderen.

Ad7.
Brad, iedereen wil koste wat koste een auto rijden. Ondanks de hoge benzine kosten, de lage dekkingsgraad van de verzekeringsmaatschappijen het goede busvervoer op veel routes ( PL, Lijn7,9,5 en tammenga). Ook wordt bijna alles gefinancierd, dus wordt er veel besteed met geld wat men niet heeft. Dit zijn mi kenmerken van een materialistische samenleving ( Boven je budget leven)

Ad8
Ik ben een Financial controller in de Gas en Olie-industrie en mijn vrouw is een Portfolio Analist bij een van de Institutionel beleggers. Daarnaast investeren we nog wat in vastgoed ( Verhuur)

Tuurlijk baj, de natuur is iets wat je niet kan kopen ( Alhoewel dit natuurlijk in rap tempo aan het commercialiseren is in suriname).
Hoop wel dat die natuur niet al te veel wordt gepromoot, want nu al verdienen een hoop jongens hun geld door illegale tripjes te organiseren voor mensen uit NL ( Vaak stagiaires) die op straat worden geronseld.

Over de meerdere airlines ? De enige die gaat vleigen is Martin Air, wat een  volledige deelneming is van KLM. Dus zal het de prijs ook niet droppen.....SLM moet  ten koste van alles beschermd worden door zustermaatschappij KLM. Hoe moeten ze anders de overhead van 300 mensen betalen ?

Tang boeng brada.....

Het idee van een Joodse Staat in Palestina ontstond in een tijd toen koloniaal bestuur in het nabije oosten en elders nog niet ter discussie stond, zelfs niet door de slachtoffers. Toen dit idee echter op het punt stond gerealiseerd te worden was het verzet tegen buitenlandse interventie en vreemde overheersing een steeds sterker wordende beweging geworden.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

AUWFA AUWFA hoor ik de jeugd nu vaak zeggen,
betekent fawakka..fafie

ad1: "intelectuele verveling dmv ontplooingsbeperktheid en minder toegankelijkheid naar regionale bestemmingen."

wel, ik moet eerlijk bekennen dat ik de eerste jaren na mijn terugkomst in swietie SU mij inderdaad opgesloten voelde, dom aan het worden of bijna stilstaand. Het is zeker frustrerend voor mij geweest wat dat betreft want ik ben iemand die (bijna ziekelijk) constant bezig is met informatie opzoeken en mijn interesses liggen nogal breed.
In den beginne....wilde ik meteen de eerste best vlucht koud kikkerlandje terug boeken vanwege het inetrnet verkeer. DE TRAAGHEID ervan!
Telesur, F.U. en ADSL is iets van 300us$ aansluiting plus maandelijks 50us$ voor de traagste snelheid. De "snelste snelheid" is trager dan de " traagste "snel"heid " . Maar goed, gelukkig is dt allemaal een beetje aan het veranderen. Er komen meerdere telecompanies in het land en ik ben de eerste die telesur de vinger zal wijzen en overschrijven.
INTERNET is voor mij persoonlijk een grote bron van informatie.
In principe kun je elk boek hier krijgen, en de mate van jouw informatie 'absorbsie' hangt af van je eigen mentaliteit. Ik ben een autodidact en dat is heel handig hier, maar ik merk wel dat vele "intelectuelen" hier honger hebben naar meer en zelf het initiaf ondernemen om bv. verenigingen, organisatie op te zetten en zo het sociaal contact op eiegen gebied te vergroten. We groeien en er is zeker verandering in de positieve richting.
Dus als jij hier zelf invulling aan wil geven dan lever je op die manier ook een bijdrage aan je land, plus zijn er GENOEG mensen die je graag steunen. Ik ben er 1 van. Surinamers zijn niet dom, kijk maar naar onze aantal en wat we in de wereld presteren.

Regionale bestemmingen, tja, daar is een heel verhaal voor, maar dat is denk ik vlotter als ik het ooit persoonlijk bespreek.
Bekijk  de economie van onze continent, zuid- amerika. Onderzoek welk land(en) het goed doen en opkomen. In Chile bv. sprekkt men niet meer over een derdewereld land, het boert zoo goed (allemaal na Pinochet) dat men spreekt van een tweede wereld land.
Als men minder kijkt naar europa en caraibisch gebied en ook een kijkje nemen in onze achtertuin, kunnne we ook meeprofiteren, samengroeien met deze landen.
Ze zoeken steeds meer vakantiebestemmingen en suriname is duidelijk UNIEK te noemen. In maart volgend jaar ontvang ik een documentaire van de nationale televisie van Chile waarin de diversiteit, integratie en harmonie van onze samenleving geillustreerd word enwel op een mooie manier. Suriname is een land dat niet verzadigd is. JUIST door de tekortkomingen bezit SU boordevol mogelijkheden voor mensen als jij en ik die willen ondernemen, iets DOEN ipv. blablabla.
En hier is het supermakkelijk om te doen, je bent niet genageld aan duizend en 1 regels, als je maar weet wat je doet en het werpt vruchten af, dan zijn er een heleboel jou dankbaar.

ad 2. "condities voor massatoerisme zijn slecht"
Met je eens.

Maar wij moeten het niet hebben van massatoerisme, maar van ECO toersime. De faciliteiten, infrastructuur voor massatoerisme zijn er simpelweg niet, daarvoor moet je maar naar een of ander land of eiland afreizen en op het strand liggen bakken. Het crioelt van zulke plekken in wereld.

het nachtleven kan hier opbloeien  en eco-toerisme is al op gang.
Aan de van sommelsdijcksrtaat zijn er grote hotels aan het bouwen, die zullen ook weer veel mensen accomoderen en werkgelegenheid verschaffen, en jammergenoeg zijn het buitenlanders die deze gaten zien. Ik durf mijn jaarsalaris erop te wedden dat ze er dubbel en dwars gaan profiteren. NU en binnen 5 jaar is de tijd om op te zetten, daarna raakt het steeds meer verzadigd.

Dat de doorsnee surinamer geen gevoel heeft voor klantvriendelijkheid en service klopt. Maar net als mij zijn er een hoop die zich weer hebben  gevestigd in het land en dit bijbrengen bij hun personeel. Moeilijke klus want soms vecht je tegen een cultuureigenschap en dat valt niet of moeilijk te veranderen. Maar goed, er zijn internationale horecascholen opgezte, de eerste jaars afgestudeerden zijn al zover en ik ken er 2 die nu praktijk ervaring in het buitenland (jamaica, etc.) opdoen. Tegen de tijd dat toerisme zich vaster en voller beweegt hebben we eigen mensen klaar. Vergis je niet we hebben goede mensen, en het begint altijd an TOP. Zij moeten verandering teweeg brengen naar beneden toe. En hoedanook toerisme komt steeds meer opgang en dat zal zo blijven.

ad3. "meester/slaaf verhouding in su"
niet mee eens. Het hangt ervan af joe jij jezelf pesenteert en anderen behandeld. een ieder moet je anders behandelen, want een ieder is anders. (bv. vrouwen moet je wat tactischer en met veel meer uitleg benaderen, ze zijn wat gevoeliger. Bij een man kan je wat directer, wat strakker praten zonder ophef of een en al uitleg) En natuurlijk hangt het ook van je persoonlijke cultuur af. Een ieder is anders, en als je toevallig een blanke superieur een zwarte zit afkaffelen, dan pikt de zwarte en 9 van de 10 gevallen niet. Ik merk op tv. op straat, sociaal en en zakelijk dat het vooral de manier waarop is wat een specifiek reactie opwekt.
Hier is een ieder gelijk en niet gelijk maar dan andersom als in nederland.  In nederland ben je op intelectueel niveua gelijk , maar je klein kinderen die daar generatie op generatie geboren en getogen zijn zullen nogsteeds de vraag te horen krijgen: "waar kom je vandaan"
want? je bent niet een van hun. Oorspronkelijk niet en zal nooit zijn.
Hier is dat andersom, ongeacht je kleur, geboren of getogen elders, dit land is van jou, je maakt erdeel uitvan of je nou wit, zwart, groen geel of paars bent.

Dat de surinamers zich inferieur gedragen ten opzichte van de blanken in nederland komt door de mentaliteit van de nederlanders zelf. Onbewust doen ze veel met ons. Dat moet jij wel doorhebben.

ad4 raciale spanningen
we schelden mekaar hier uit, omdat we open en eerlijk zijn met elkaar.
We leven niet met de veronderstelling dat een ieder gelijk is hier, want dat is niet waar, we zijn allen verschillenden individuen maar ook verschillende culturen, met eigen identiteiten. Dat wil niet zeggen dat we racistisch zijn tot en met, nee, we spelen geen poppenkast. Hoevel vrienden heb je van een ander ras? Notabene surinamers?
Dat we netals guyana zijn en raciale spanningen hebben is niet waar.
(ik moest er wel om lachen toen ik het voor het eerst las, en mijn vrienden vroegen zich af hoe je dit niet weet en een total ander beeld geprojecteerd hebt in je hoofd) Nee, dit is absoluut niet waar.
Ik kan begrijpen dat je dat denkt door waarschijnlijk ervaringen die je hier hebt opgedaan, maar je conclussie is fout.
We leven hier harmonieus met elkaar en zijn niet op ons bekje gevallen op de ander op zijn plaats te zetten. Maar ja, je hebt het over de creool, die zijn wat brutaler en durven van alles te zeggen. Ze zien  machtsvertoon als een status. ze willen groter zijn. Niet alle creolen zijn zo. Dat komt inderdaad van de slavenperiode, alles werd voorgekauwd en werd opgedragen wat ze moesten doen, zeggen, leven, etc.
Zoials ik al eerder zei, een ieder moet je anders behandelen. In het begin trok ik me (grote) bek open, en vaak werd daardoor de boel gedemperd, maar ook vaak geraakte je in zinloze discussies verzeild. Tja, dan heeft het geen zin. Meestal trek ik me bek open omdat ik zo van karakter ben. Ik ben gewoon fokop wink (hahaha)

Nee, maar om weer even terug te komen, deze stelling is niet waar, we zijn lieve surinamers bij elkaar en we zijn trots op elkaar.
Er zijn altijd bengels, maar dat heb je in elk ander volk. Wij zijn juist een tolerant volk.

ad5 "surinamers houden niet van werken, zijn lui" <over het algemaan>
klopt als een bus. Oa. Chinese surinamers en hindustaanse surinamers zijn wel hardwerkend.

ad6
Er zijn meeerdere particuliere scholen. Ik betwijfel of je ze allemaal kent. En niet allemaal zitten vol verwende snotapen. maar ik begrijp je punt. Ik weet wel dat het ministerie van onderwijs hieraan bezig is een revolutie te plegen, maar dat kost tijd. Het is op gang en zal wel even duren voordat we dit rechtgetrokkken hebben. We zijn 18jr verouderd!
Het eerste wat ik zou plaatsen in de geschiedenisboeken is over die stront ex-dictator/moordenaar/wereldcrimineel bouta.
Hij heeft veel jaren gestolen van onze weg naar vooruitgang, ik dacht zelfs nooit meer de vooruitgang of althans positieve vooruitzichten van su te mogen meemaken. Gelukkig zijn we voor het eerst in de historie van suriname op weg naar vooruitgang en geen rijen voor 1e levensbehoefte, avondklok en een geplunderde staatskas.

Om weer terug te komen....ALLES zit in het ONDERWIJS. de toekomst van een land ==> ONDERWIJS. Gezondheidszorg, kader, beroepsvakken, etc.
Onderwijs omhelst de toekomst

ad7.
ik neem jouw woord aan, jij heb denk ik een beter kijk hierop, you're the expert.
Nu mijn vraag. Wat moet er gedaan worden om dit te veranderen?
Hebben we sociaal bewogen politici nodig die het land besturen?
Misschien kan jij helpen?

ad8.
als je serieus bent om hiernaartoe te emigreren, dan moet je in elk geval je vrees voor alle pietlullige zaakjes droppen.
Je gaat hier NIET zoveel kunnen verdienen als in europa, dus als je het voor het geld doet moet je maar daar blijven. Wil je een goed salaris, waarbij je een huis, perceel en elk jaar vakantie plus sparen, dan kan het allemaal.

Kom mijn vriend, ik ben de eerste die jullie beiden welkom heet.
Suriname is in ontwikkeling, nog lang niet wat het wezen moet, MAAAAAR we zijn op weg. Voor het eerst in de geschiedenis.
Alle voorgaande regeringen hebben gestolen van de staatskas of moordjes ed. gepleegd.
SURINAME heeft mensen als jou nodig.

Ik zeg niet dat de weg geplaveid is wanneer je eenmaal hier bent, maar ik kan je 1 ding garanderen wat je in nederland niet zal hebben.
Hoe primitief we ook zijn, hier heb je meer KWALITEIT van het LEVEN!

Durf maar die stap te maken, ik heb mijn vrees zelf na een jaartje suriname met eigen ogen en voeltentakels meoten meemaken, want ik ben supersceptisch en alle verhalen van de surinamers maakten me gewoon dol. Nu weet ik beter, en wil graag dat een ieder die een bijdrage kan leveren, maakt niet uit in welke richting, als je maar iets positiefs bijdraagt.
Per slot van rekening kun je altijd weer je toevlucht zoeken naar nederland als het je niet bevalt. Ondervond zelf zou ik zeggen.

Als je de stap maakt terug te komen, zal ik het jou een stukje makkelijker maken door al mijn bevindingen aan je over te dragen. Scheelt tijd.
smile

wan warang brasa fu
jampanesiman,koelieman,chinesiman, boeroeman,blakaman,brasionman,libanesiman,etc,etc,etc

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Laat mij ff reageren op je stellingen:

- suriname is leuk voor vakantie, maar niet te lang

Suriname is leuk als je geld hebt. Of je voor korte of lange tijd daar bent maakt niet uit, als je geld hebt is het waarschijnlijk een geweldig land om te leven.


- suriname zal nooit een toeristisch trekpleister kunnen worden

Niet mee eens. ik denk dat de toerisme sector in zijn kinderschoenen zit en dat dingen niet zo hard gaan als in andere landen. mensen beginnen nu pas in te zien dat er geld in zit. en ik denk dat het over een paar jaar  nog groter zal zijn. echter met prijzen van 400 euro voor een binnelandse trip zal dat niet snel gaan. absurde bedragen. vaak kan je voor de helft en soms zelfs een kwart van dat bedrag zelf een trip regelen naar het binnenland. kleine winst zoete winst om later investeringen te doen hoort niet tot de gedachtes van surinaamse ondernemers. het moet allemaal zo snel mogelijk en het liefst over de ruggen van anderen heen.
Er moeten dus gewoon een paar dingen veranderen voordat het toerisme echt gaat draaien.


- blanken worden nog steeds voorgetrokken, ondanks dat surinaamse nederlanders vaak meer geld te besteden hebben.

mee eens. blanken genieten nog steeds een voorkeurs behandeling. Deels komt het door de huidige politiek die ze nog steeds op een voetstuk plaatst en altijd naar hun toegaat wanneer er problemen zijn in su. Deels omdat internationaal de blanken de toon aanvoeren en veel aanzien hebben verworven over de hele wereld. of het terecht is weet ik niet maar sommige dingen zijn nou eenmaal zo. dat het moet veranderen is zeker maar dat moeten mensen zelf doen.


- raciale spanningen lijken weer op te komen

weet niet of spanningen ooit zijn weggeweest. er zijn geen raciale uitspattingen geweest als in guyana, maar spanningen zijn er altijd geweest en zolang het front aan de macht is zal die blijven bestaan.
Door hun etnische politiek wordt er niet gewerkt aan eenheid. ik heb vaak discussies gevoerd met medestudenten en dan is duidelijk te zien hoe racistisch men in suriname denkt. De groep die er het meest mee te maken krijgt zijn natuurlijk de zwarten. want daar geeft iedereen op af.
niemand zal het toegeven want we leven o zo gemoedelijk met elkaar maar en alles is natuurlijk de zwarte zijn eigenschuld. hij is lui, hij is dom, hij is materialistisch, hij is crimineel, hij heeft geen arbeidsethos, hij is arm en zijn slechtste eigenschap is natuurlijk dat hij zwart is. Er zijn ook spanningen tussen andere bevolkingsgroepen onderling maar die tegen de zwarten zijn het duidelijkst. het is nite anders dan in de rest van de wereld.

- surinamers hebben een slecht arbeids ethos
Mee eens. klantvriendelijkheid, stiptheid, betrouwbaarheid zijn zaken die ver te zoeken zijn op de surinaamse werkvloer.
Aan de andere kant worden ze extreem laag betaald. Misschien wanneer  werkgevers in suriname hun werknemers wat meer betaalden of meer investeerden in hun werknemers(cursussen) zouden ze wat meer moeite doen voor klanten. Je haalt eruit wat je erin zet. Surinaamse werkgevers willen niets investeren en het maximale eruit halen. Dus het ligt lang niet allemaal aan de surinamers zelf. Billiton en Suralco zijn bedrijven waar werknemers ineens wel stipt en betrouwbaar kunnen zijn. rara hoe kan dat.


- het scholingsnivau is bedroefend slecht, zeker in vergelijking met de periode bouterse

Ik weet niet hoe het scholingsniveau er nu aan toe is. maar zo'n 5 jaar geleden was het nog op niveau. De middelen zijn beperkt maar de kwaliteit die opgeleverd wordt ligt niet ver onder het niveau van Nederland. Jaarlijks studeren er nog genoeg  surinaamse studenten af aan Nederlandse hogescholen en universiteiten.
Ik heb het dus over onderwijs tot de middelbare school. de universiteit kan inderdaad wat beter maar we hebben een goeie geneeskundige opleiding. en de faculteit rechten levert ook goeie mensen af.
Er is niet veel keus na de middelbare school, daar zou wel wat aan gedaan kunnen worden.
prive scholen zijn overrated. 


- het materialisme voert de boventoon, ten koste van alles.

Materialisme voert inderdaad de boventoon. een aantal mensen(ook uit zgn goede families) zijn heel snel rijk geworden op een niet eerlijke manier of door misbruik te maken van een bepaalde situatie in het land(devaluatie) of vriendjes politiek. veel van deze mensen zijn ongestraft gebleven of hebben zich niet eens hoeven te verantwoorden. Het is dan niet vreemd dat anderen hun kans ook gaan wagen aangezien dat de enige manier lijkt om in Suriname een redelijk tot goed bestaan op te bouwen.   

- er zijn geen mogelijkheden voor surinamers uit nederland die echt kennis te bieden hebben, immers neemt men liever amerikaanse, engelse of nederlandse consultants aan die het 10 voudige kosten en hun kennis na een paar jaar weer meenemen.

Niet mee eens. Hangt van je kennissenkring af en van de politieke partij die op dat moment aan de macht is.
Als je vaker naar OASE gaat of in het park zit krijg je die jobs wel.
Veel gaat informeel daar. Suriname is klein. Zo doet men het daar.


my 2 cents

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Ik ben 16 jaar in Nederland ben op mijn 15de naar NL gekomen
en door omstandigheden pas vorig jaar terug kunnen gaan

We woonden in een "rijke" buurt ...maar ik en mn broertje gingen niet naar een "dure" school
maar gewoon naar een openbare school (Marie le Fevre) en zou het niet anders hebben gewild

En als ik kinderen krijg zal ik die NIET in NL opvoeden..hier krijgen ze de ruimte niet om te spelen en te ontwikkelen
wat ik gelukkig had: voetballen op (zand) straat of op een open veld (waar kan dat nog in NL???)
basketballen, volleyballen fietsen/crossen in je eigen tuin ja je hoort het goed
Vruchten eten van je eigen bomen: kersen, zuurzak, kosos, enz enz

hier zitten ze opgehokt tussen 4 muren omdat het weer en de buurt het niet toe laat om buiten te spelen (regen en idiote architecten die de buurt kind onvriendelijk hebben "ontworpen")

Toen ik terug in Suriname was heb ik bewust niet het nacht leven gezocht, maar naar mogelijkheden in Suri omdat ik van plan ben om me daar te vestigen
En ik heb een aantal gevonden (dat ga ik hier niet verklappen, helaas)

Het verbaasd me dat jij als mede hoog opgeleide dat niet ziet/zag
Een makkelijke dan ZONNE CELLEN/ENERGIE

Je moet Suriname zien als Amerika tijdens/voor de pioniers jaren
Alles is al daar, grondstoffen, land , water etc etc
WIJ hebben alleen kennis en know how nodig

Dan heb ik het over productie, transport , marketing, distributie

maar het belangerijkste is nog steeds het infrastuctuur (meer wegen, betere waterleiding, riolering en energie (gasten gebruiken nog steeds oude onrendable technieken)

Maar weet je waar ik me zorgen om maak is:
wanneer Suri welvarend wordt, dat Suri zijn karakter gaat verliezen...materialistisch wordt net als NL, ikke ikke en de rest kan...
En zn gastvrije natuur gaat verliezen

Nog een note:
een vriend van ons ook een mede surinamer die ook 10 jaar hier heeft gewoond
die is hier afgestudeerd als arts en ook gewerkt
Die was computer verslaafd (internet gamen)
die zou 2 maanden naar suri op vakantie gaan om zn moeder te bezoeken...
nou die is nu al 4 maanden weg en heb te horen gekregen dat hij daar blijft

Dus hoezo: suri is alleen leuk voor vakantie maar niet te lang???

Er zijn nog tal van andere onderwerpen die ik graag zou willen mentionen maar ik denk dat al te veel heb geschreven smile

SURINAME: SEE U SOON!!!!

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Beste Faycel,
Ik ben het met bijna al je stellingen eens; wij zijn vorig jaar na 14 jaar NL teruggekomen naar Suriname om er te wonen en werken. Wij hebben er eerst goed over gepraat en zijn twee keer daarvoor ook op vakantie gekomen en hebben toen "niet vakantie dingen" gedaan. Belangrijkste is denk ik dat je vooral niet financieel afhankelijk bent en dus een eigen bedrijf hebt of anders een zeer goede baan (niet bij de overheid).

Ik denk zelf dat het belangrijkste probleem is dat de Surinamers die in Suriname wonen de mensen die in NL hebben gestudeerd, gewerkt en heel graag kennis en ervaring willen geven aan het land geen kans willen geven. Ze worden gezien als betweters die hun de kansen komen ontnemen.
Professioneel gezien denk ik wel dat er veel te doen is hier. Je zult alleen over de drempels van "ons kent ons" moeten en je zult actief moeten netwerken...veel actiever dan in NL. Verder moet je door dat gelul en langdradig gebabbel van iedereen hier moeten kunnen prikken en moeten alle initiatieven op sociaal gebied van jou kant komen want de Surinamer is eenkennig en als hij je niet kent van vroeger kom je niet echt makkelijk in de vriendenkring en alles in Suriname stoelt op vrienden en kennissen. Je opdrachten vind je door de mensen die je kent en je weekenden vul je met uitjes en tripjes op uitnodiging van die zelfde mensen.

Er heerst veel afgunst en materialsme en als je uit Europa komt wordt je al gauw gezien als degene met Euro's...

Na ruim een jaar hier te zijn met mijn man beginnen wij eindelijk een beetje onze draai te vinden. Dat komt doordat de opdrachten die wij krijgen steeds leuker en groter worden...de mensen beginnen ons te kennen en daardoor is je sociale leven ook een heel stuk leuker...

Achteraf gezien ben ik blij dat wij een jaar hebben uitgetrokken en op basis daarvan een besluit zouden nemen om te blijven of weer ergens anders naartoe te gaan. Je hebt even tijd nodig om weer aan je land te wennen en je land aan jouw te laten wennen!

Ik hoop dat jullie ook besluiten te emigreren en mee komen werken aan de opbouw van ons land. Ik blijf namelijk wel hopen dat Suriname bovenop alle hebies komt!

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Beste Faycel,

Ik zal ook maar reageren op je stellingen... Ik ben een rasechte surinamer (geboren en getogen en wonende smile).

Faycel wrote:

- suriname is leuk voor vakantie, maar niet te lang

Suriname is altijd leuk... tenminste... Jij moet het leuk maken. Ik denk dat als je jezelf bent, je overal en met een ieder vrienden kan maken.

Faycel wrote:

- suriname zal nooit een toeristisch trekpleister kunnen worden

Gelukkig maar smile Ik denk niet dat su ook echt daarvoor voorbereid is... Het binnenland kan een toeristische trekpleister worden, maar ik betwijfel of dat ook zo'n goed idee is.

Faycel wrote:

- blanken worden nog steeds voorgetrokken, ondanks dat surinaamse nederlanders vaak meer geld te besteden hebben

Nou... zou best kunnen, maar als ik in m'n eigen omgeving kijk, is dat niet het geval... Ik heb heel veel blanke kennissen hier in Su, maar ze leven samen vreedzaam met ons... en zolang dat het geval is, dan is er geen probleem. Trouwens je weet toch ook dat surinamers van aktie en sensatie houden... Als je hun hoofd komt volmaken met een heleboel gelul, dan ga je geen vrienden maken.

Faycel wrote:

- raciale spanningen lijken weer op te komen

Ik weet niet precies hoe je hierop komt, maar ik merk er niets van hoor... Trouwens... als we elkaar uitschelden, is dat nog geen uiting van raciale spanningen. Surinamers (alle rassen smile) houden van praten, maar de aktie volgt meestal niet. (nooit)

Faycel wrote:

- surinamers hebben een slecht arbeids ethos

Dat kan ik met een andere quote bevestigen: Surinamers houden van feesten smile
Maar om effe serieus te zijn... er zijn wel degelijk hardwerkende surinamers in suriname hoor.

Faycel wrote:

- het scholingsnivau is bedroefend slecht, zeker in vergelijking met de periode bouterse

Ja... de scholen hebben hun problemen, maar er zijn wel genoeg alternatieven aanwezig hoor... Het internet is hierbij een fantastisch middel.

Faycel wrote:

- het materialisme voert de boventoon, ten koste van alles

Ja... de omstandigheden maken dat een vereiste. Trouwens... waar is dat niet het geval?

Faycel wrote:

- er zijn geen mogelijkheden voor surinamers uit nederland die echt kennis te bieden hebben, immers neemt men liever amerikaanse, engelse of nederlandse consultants aan die het 10 voudige kosten en hun kennis na een paar jaar weer meenemen.

weet je... dit hoor ik zo vaak van nederlanders van su afkomst... Wat voor mogelijkheden willen jullie nou? Er zijn genoeg ex-nederlanders die een zeer goede (riante) positie in Su bekleden. Ik weet ook niet precies waarom men voor de europese consultants kiest, maar ik denk eerder dat het ze een beetje opgedwongen word. Zij zijn de landen die de meeste steun aan su geven. Bij het geven van steun, worden er eisen gesteld... Dat of een of andere corrupteling verdient er heel veel geld aan smile

- Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity.

- If A is a success in life, than A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

na mi wrote:

wat heeft suri nou te bieden aan surned dan een grote bek.

Ask not what your country can do for you, but what can you do for your country?

- Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity.

- If A is a success in life, than A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

suriname is leuk voor vakantie, maar niet te lang
zeer persoonlijke uitspraak
Ik vind nederland leuk voor vakantie, maar niet te lang
- suriname zal nooit een toeristisch trekpleister kunnen worden
gelukkig denkt een grote groep er anders over. Het zal niet een toeritische trekpleister worden als spanje ( of ander groot toeristisch land) en Suriname heeft zeker wel wat te bieden aan de toerist.  Er moet nog veel werk verzet worden in deze sector. Maar zal nooit worden vind ik wel heel negatief!
- blanken worden nog steeds voorgetrokken, ondanks dat surinaamse nederlanders vaak meer geld te besteden hebben
Ja helaas, hier zit een kern van waarheid. Misschien een overblijfsel van het koloniaal verleden? denken bij voorbaat dat wat blanken doe beter is.  Ik heb ervoor gekozen indien nodig mijn mening tegeven als ik dit constateer. Hoe kunnen we dit ombuigen/bestrijden?
- raciale spanningen lijken weer op te komen
dat heeft oorzaken: berovingen( door vlgs. vele een bepaalde  bevolkingsgroep) ,de masale komst van chinezen, politiek gewin.
- surinamers hebben een slecht arbeids ethos
klopt, je moet het hebben van goede voorbeelden en helaas blijven die uit! maar het is niet zo dat het niet kan veranderen. Kijk maar naar de groep surinamers die het in nederland ok doen
- het scholingsnivau is bedroefend slecht, zeker in vergelijking met de periode bouterse
ondanks tekort aan leermiddelen , slechte accommodatie etc. is de behoefte groot om zich te scholen.  Helaas is het  sholingsaanbod veel te eenzijdig. Maar volgens mij is de surinaamse bevolking over het algemeen hoog opgeleid(relatief)
- het materialisme voert de boventoon, ten koste van alles
dat geldt gelukkig niet voor iedereen. Is het in dederland dan niet zo?
- er zijn geen mogelijkheden voor surinamers uit nederland die echt kennis te bieden hebben, immers neemt men liever amerikaanse, engelse of nederlandse consultants aan die het 10 voudige kosten en hun kennis na een paar jaar weer meenemen.
ben ik helemaal met je eens, waar ligt dat toch aan? discusieer hier vaak over, redenen zouden kunnen zijn: jaloezie?, het niet waarderen van je eigen mensen?, de opstelling van de surinaamse -nederlanders?

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

na mi wrote:

ik kan eern heleboel doen voor me land , alleen word ik gezien door sur,als sure poep.

Nou... onze eerste indruk is meestal de beste (just kidding smile)

maar wat heeft de manier waarop bepaalde surinamers over je denken te maken met het wel of niet kunnen werken aan de opbouw van je land? Ik krijg soms het gevoel alsof jullie (Nederlanders van su afkomst) van ons verwachten dat we jullie op de schouders moeten dragen. Alsof wij een buiging moeten maken als jullie langslopen... Wel... als je dat verwacht, dan kan je het vergeten. Kritiek moet je kunnen aanhoren. (al is het soms niet op z'n plaats) Dat maakt je alleen maar sterker man.

- Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity.

- If A is a success in life, than A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

na mi wrote:

als,een chi, met een knipoog,ales voor elkaar krijgt waa,rom ge luk het geen su.

misschien omdat de chinees met z'n knipoog ook nog z'n hand onder de tafel legt. (Nou... haal de verschillen uit die tekening smile)

- Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity.

- If A is a success in life, than A equals x plus y plus z. Work is x; y is play; and z is keeping your mouth shut.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

In augustus 2007 is klein beetje Surinaamse remigratiegeschiedenis geschreven.  Een record aantal remigraten na, in ieder geval, ruim 10 jaar. En het is voor het eerst in, in ieder geval, ruim 10 jaar dat de remigratie naar Suriname groter was dan de immigratie naar Nederland. En het is waarschijnlijk dat het de eerste keer is na de onafhankelijkheid van Suriname dat de remigratie groter was dan de immigratie naar Nederland.

Dus kennelijk zien steeds meer mensen Suriname als een land om een toekomst in op te bouwen.

Erik

http://www.kennisaanval.nl/remigratie.html
http://www.kennisaanval.nl/remigatiecijfers.html

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Interessant emotioneel stukje Honda , goed voor een verkiezings speech ( Heb je het al aangeboden aan een van de partijen in suriname ?)

Maar nu even terug naar de realiteit.

- Arbeiders

Komen momenteel in Suriname voornamelijk uit China, surinamers zelf kunnen daar al niet mee concurreren en staan dus langs de kant toe te kijken. Dus lijkt mij dat de niet geschoolde surinamers die momenteel in den vreemde zitten toch maar daar kunnen blijven.

- Intellectuelen/Hoger opgeleiden

Is naar mijn mening wel een markt voor, tenzij deze zich kunnen aanpassen in economische zin. Echter lijkt dat mij moeilijk als die dan ( Net als de Intellectuelen/Hoger opgeleiden in suriname zelf) langs de kant meoten toekijken hoe alle leuke opdrachten/onderzoeken worden verstrekt aan buitenlandse consultants ( Denk maar b.v. aan de implementatie van de nieuwe ERP systemen bij AZ en Fernandes)

Het is heel naief te denken dat er voor iedereen een plek is in suriname terwijl men in suriname zelf liver importeert dan de aanwezige kennis en potentie utiliseert.

Het idee van een Joodse Staat in Palestina ontstond in een tijd toen koloniaal bestuur in het nabije oosten en elders nog niet ter discussie stond, zelfs niet door de slachtoffers. Toen dit idee echter op het punt stond gerealiseerd te worden was het verzet tegen buitenlandse interventie en vreemde overheersing een steeds sterker wordende beweging geworden.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Gaat u met z'n allen simpelweg naar de "vreemdelingendienst" voor het verkrijgen van al dan niet permanent verblijf dan spreek ik u wel weer.

Zo nodig je geboren landskinderen niet uit om hier weer, om wat voor redenen dan ook voet aan wal te zetten!

De "dienstverleners" gedragen zich stuk voor stuk als autonome entiteiten en wanen zich belangrijker dan de president.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Honda thanks voor de tip.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Honda,

Maar dat zijn universele aanbevelingen over het omgaan met overheidsdiensten.
Schijnbaar hebben wij suri/neds zelf een probleem.......waarom kunnen we hier in nederland wel beleefd blijven bij een overheidsinstantie en in suriname niet ?

Schijnbaar bestaat het PKS is echt.

Het idee van een Joodse Staat in Palestina ontstond in een tijd toen koloniaal bestuur in het nabije oosten en elders nog niet ter discussie stond, zelfs niet door de slachtoffers. Toen dit idee echter op het punt stond gerealiseerd te worden was het verzet tegen buitenlandse interventie en vreemde overheersing een steeds sterker wordende beweging geworden.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Iedereen is welkom in Suriname en niet alleen geleerden.
Een ieder kan op zijn manier bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname.Bakkers,icters,vaklieden,ir,dr,drs noem maar op.

Een ieder levert zijn bijdrage in zijn vakgebied.Niemand is minder dan de ander.Hoewel sommigen dat sugereren.

De leugen heeft korte benen en is kortademig.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Honda,

Ik heb het idee dat aardig wat van jouw postings hier verdwenen zijn.....

Het idee van een Joodse Staat in Palestina ontstond in een tijd toen koloniaal bestuur in het nabije oosten en elders nog niet ter discussie stond, zelfs niet door de slachtoffers. Toen dit idee echter op het punt stond gerealiseerd te worden was het verzet tegen buitenlandse interventie en vreemde overheersing een steeds sterker wordende beweging geworden.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Ja Faycel,klopt.
Zijn weggehaald omdat er reclame inzaten.
Maar er komen nieuwe bij zonder reclame.

www.hijaz.de

De leugen heeft korte benen en is kortademig.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Waarom zit je hier dan reclame te maken mang. Nu zijn al jouw reacties weg waar ik op heb gereageerd. Als je niet beter weet lijkt het wel alsof ik een idioot ben.

Het idee van een Joodse Staat in Palestina ontstond in een tijd toen koloniaal bestuur in het nabije oosten en elders nog niet ter discussie stond, zelfs niet door de slachtoffers. Toen dit idee echter op het punt stond gerealiseerd te worden was het verzet tegen buitenlandse interventie en vreemde overheersing een steeds sterker wordende beweging geworden.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Dat vind ik ook heel vervelend.De admin heeft alles van mij er afgehaald.

Die reclame laat ik achterwege.
Sorry.

De leugen heeft korte benen en is kortademig.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Faycel wrote:

Waarom zit je hier dan reclame te maken mang. Nu zijn al jouw reacties weg waar ik op heb gereageerd. Als je niet beter weet lijkt het wel alsof ik een idioot ben.

lol
Ik kreeg ook al het idee dat je in jezelf zat te praten

Overigens denk ik dat al je stellingen correct zijn, mits het beleid drastisch wordt omgegooid. Maar ik ben er moe van om dat steed weer te moeten constateren. Reden waarom ik deze discussie tot nog toe heb vermeden. Maar als je net terug bent van vakantie, dan heb je inderdaad de spirit terug om er weer over te beginnen. Misschien moet ik ook maar weer eens die kant op.

Receptuur voor geluk:
Verwacht niets,  dan heb je altijd genoeg.

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

I bhai, ik ga binnenkort weer, en toch maar beginnen met een stuk grond te egaliseren en te bouwen. Je weet maar nooit hoe ik er over 5 jaar over denk.
Misschien kijk ik dan anders aan tegen de huidige belemmeringen.

Het idee van een Joodse Staat in Palestina ontstond in een tijd toen koloniaal bestuur in het nabije oosten en elders nog niet ter discussie stond, zelfs niet door de slachtoffers. Toen dit idee echter op het punt stond gerealiseerd te worden was het verzet tegen buitenlandse interventie en vreemde overheersing een steeds sterker wordende beweging geworden.

25 (edited by Honda 2007-02-14 10:24:41)

Re: De moeite waard voor goed opgeleide surinamers ?

Uitgangspunt van de immigrant is remigreren.

De leugen heeft korte benen en is kortademig.