1 (edited by Miedja Baka 2014-02-13 04:00:13)

Topic: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Sinds er een Topic is over het beleid, waarom niet eentje over het WANBELEID van de huidige Regering. Het moet toch ook kunnen dat er kritiek geleverd kan worden op deze Regering, zoals ook in het verleden (en nog steeds) gedaan werd door de opposanten van ex-President Venetiaan/ Front Regering hier op dit Forum.

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Ik zou zeggen, spuit je gal ........ uit.


Dit wordt het favo topic van Kneus. lol

"I pray that the Lord may undeceive my ignorant brethren, and permit them to throw away pretensions, and seek after the substance of learning." by African-American abolitionist David Walker, in his "Appeal to Colored Citizens of the World" in 1830.

3 (edited by Miedja Baka 2013-05-24 20:40:58)

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Bally, soortu galspuiterij. Het heet kritiek en hopelijk is het op het Ambt van de President en zijn Regering en niet op de Persoon Bouterse. Daar hebben we genoeg topics over om dat te doen ! Un lib Neus yere!!

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Opbouwende- en gefundeerde kritiek, daar kan niemand tegen zijn.

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Er valt op dit moment niet zo veel te melden. Immers pas als ze iets fout doen kun je melden wat ze fout doen. En na alle recente kritiek lijkt het er op dat deze regering maar besloten heeft geen F.U.C.K.  te doen ( behalve de pot verteren ).


Maar uiteindelijk is de afwezigheid van beleid en handelen het ergste wanbeleid dat mogelijk is.Waar blijft de antocorruptie wet?
Hoeveel huizen zijn er al gebouwd?
Is het Constitutionele Hof er al?
Zijn de dijken al gerepareerd?
Zijn de goten al schoon gemaakt.

etc. etc.

Je nabestaanden herinneren je niet om je rijkdom maar om je prestaties en realisaties.
DEEDEEDBEE NÉÉ

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Nou dit kan toch gewoon in de topic die we al hebben,
beleid of wanbeleid het is het beleid en we hebben er al een topic voor ....
roll

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Nou Cinny en dat is jouw mening!! SKIPPEN dan maar zou ik zeggen!!!! Niemand verplicht je tochhhhhhhhhhhh.

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Hoezo skippen ik mag toch wel op #1 reageren ???


''Sinds er een Topic is over het beleid, waarom niet eentje over het WANBELEID''


en ik geef daarop response in #7 tongue

9 (edited by *Cinny* 2013-05-25 00:19:25)

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Hoort DOE bij de regering B&A ? Ik vind het wanbeleid
dat ze niet ff participeren in de persconferentie van de oppositie....
Maar ja okay dat had ik al gemeld eigenlijk, dat krijg je dus met dubbele topics
Moet je alles 2x melden 2x harder zoeken waar wat was gemeld....


nou jaOh ik lees net dat DOE bij de oppositie hoort... ja sorry ik ben niet zo op de hoogte...

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Waterberg: Sociaal zekerheidsstelsel niet gerealiseerd 24 May, 20:00

Celcius Waterberg, voorzitter van de BEP, heeft kritiek op de regering over uitblijven van ontwikkeling. De ontwikkeling van het binnenland en het sociaal zekerheidsstelsel zijn niet van de grond gekomen, drie jaar na de verkiezingen. De natuurlijke hulpbronnen komen voor een groot deel uit het binnenland, maar het levensstandaard van de bevolking is niet opgetrokken. De malariamuskiet rukt weer op in gebieden waar deze was teruggedrongen.

Dit zei voorzitter Celcius Waterberg van de Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) vandaag op een persconferentie die samen met het Nieuw Front is gehouden. BEP maakte deel uit van de regering bij de verkiezingen, maar deze partij is door president Desi Bouterse uit de coalitie gezet.

Geen ontwerpwetten ingediend
Waterberg haalde aan dat er geen duidelijke stappen zijn gezet om welvaart en welzijn te brengen voor het volk. "Er ligt nog steeds geen ontwerpwet in De Nationale Assemblee", zei Waterberg, die minister van Volksgezondheid was. Sinds de vorige regeertermijn zet hij zich in voor een Algemene Ziektekosten Verzekering. Waterberg haalde aan dat ook de leerplicht nog niet is opgetrokken. Het minimumloon is eveneens niet gerealiseerd. Sociaal zwakkeren, mensen met een beperking, pensioenen en andere sociale voorzieningen zijn volgens de BEP-voorzitter niet toereikend.

Mensen in het binnenland moeten lang wachten voor zij hun geld uitgekeerd krijgen. Hij sprak ook over de dure prijzen voor goederen die betaald moeten worden in het binnenland. Het grondenrechtenvraagstuk is ook niet opgelost. Het geven van amnestie aan de daders van 8 december 1982 was eveneens een heet hangijzer bij de evaluatie van drie jaar verkiezing. Waterberg merkte op dat het volk geen verkeerde keuzen meer moet maken bij het kiezen van leiders voor Suriname.
http://www.starnieuws.com/index.php/wel … item/17251

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Rusland: Onderwijs en investeringsklimaat zijn zorgwekkend 24 May, 15:32

NPS-voorzitter Gregory Rusland De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, heeft kritiek op de wijze waarop het aan toe gaat bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Ook het investeringsbeleid is volgens hem niet duidelijk. Er is een overeenkomst gesloten met Surgold en Iamgold, maar het is niet duidelijk hoe het bedrag van ruim US$ 400 miljoen gefinancierd zal worden.

Rusland haalde tijdens een persconferentie van het Nieuw Front en BEP aan dat een task force is benoemd bij Onderwijs. Het was de bedoeling dat minister Shirley Sitaldin moest doen wat de voorzitter van de toenmalige task force, Eddy Jozefzoon, wilde. De minister is uiteindelijk haar eigen koers opgegaan. Nu zijn er boeken besteld voor euro 8.2 miljoen. Rusland merkte op dat de burgers tools moeten krijgen om hun bestaan op een hoger niveau te kunnen tillen, maar dit gebeurt niet. Hij maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs.

De regering straalt volgens Rusland geen vertrouwen uit. Hij wees er op dat dit belangrijk is om investeerders aan te trekken. Hij benadrukte dat er ook geen transparantie is, het voorbeeld van de investeringen in de goudsector aanhalend. De NPS-voorzitter merkte op dat diversificatie in de economie hard nodig is. Er wordt te veel aandacht besteed aan de mijnbouwsector. Investeringen in de agrarische sector worden genoemd maar het ontbreekt aan kader, terwijl instituten niet worden versterkt. Hij noemde ook het gebrek aan eenduidigheid in de coalitie, wat het investeringsklimaat niet ten goede komt
http://www.starnieuws.com/index.php/wel … item/17249

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Santokhi: Beleid regering ontspoord 24 May, 13:25

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi De parlementaire oppositie, met uitzondering van DOE, vindt dat snel een halt moet worden toegeroepen aan wat zij noemt het ‘falend beleid van de regering’. Coördinator van het Nieuw Front en voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi meent dat het beleid van de regering is ontspoord. Dit kwam naar voren tijdens een gezamenlijke persconferentie vandaag.

De VHP-voorzitter stelt dat de rechtsstaat behoorlijk is aangetast. De aanname van een aangepaste amnestiewet noemt hij een kruisiging van de rechtsstaat. Hij maakte de regering het ernstige verwijt de rechterlijke macht te hebben uitgehold, deze niet te beschermen, maar achter gesloten deuren negatief te bespreken. “De integriteit van de rechterlijke macht is verder uitgehold en staat onder druk”, zei Santokhi.

Criminaliteitsbestrijding gefaald
Oppositieleider Santokhi zegt dat de regering heeft gefaald de criminaliteit aan te pakken en een nationaal veiligheidsplan in te zetten om de gemeenschap een beschermd rechtsgevoel te geven. “Dagelijks zijn er drie tot vijf roofovervallen, haast elke maand drie moorden, inbraken nemen toe, het onveilig gevoel is toegenomen en zijn mensen bang geworden om aangifte te doen”, zegt de NF-leider. Er is geen vertrouwen om dat te doen. Santokhi deelt mee dat 35% van hen geen aangifte doen.

Volgens hem is er geen integrale aanpak voor verkeersslachtoffers en geen aandacht voor de toename van de georganiseerde misdaad. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie maakte hij het verwijt dat die zich bemoeit met de interne structuren en leiding van diensten zoals bij het Korps Politie Suriname en de Penitentiaire ambtenaren. “De regering heeft slachtoffers en burgers gemaakt tot statistieke nummers, door te zeggen dat er volgens de statistieken niets aan de hand is”, zegt Santokhi.

Beknotting
De democratie is ernstig aangetast en in gevaar, wanneer de regering vragen niet beantwoordt en in bescherming wordt genomen door de coalitie en voorzitter Jennifer Geerlings-Simons die de oppositie beknot in haar spreektijd. Hij noemt dit beknotting op het recht van vrije meningsuiting. Volgens hem wordt bij de media ook zelfcensuur toegepast uit vrees of uit loyaliteit aan het regeer beleid. Die vrees slaat door naar burgers, ambtenaren die bang zijn om te praten en vrees hun baan te verliezen. “Hen wordt de vrijheid ontnomen openlijk voor hun partijkeuze uit te komen”, zegt Santokhi.

Santokhi somde een lijst op van internationale rapporten op waaruit volgens hem blijkt dat de regering een zeer slecht beleid voert, de rechtsstaat in gevaar is, Suriname een verhoogd risico terroristisch land is geworden, geen actie wordt ondernomen tegen mensensmokkel en kinderarbeid aan het toenemen is. Het land zou op verschillende indexen een zeer slechte positie hebben ingenomen, zeker als het gaat om drugsdoorvoerland, corruptiebestrijding en zaken doen met Suriname. Ook het buitenlands beleid werd bekritiseerd. “Dit alles werkt belemmerend voor de ontwikkeling en zorgt voor verdere vernietiging van het land. We moeten zo snel mogelijk een eind hieraan brengen”, besloot Santokhi.

http://www.starnieuws.com/index.php/wel … item/17247

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Castelen: Slecht financieel beheer cultuur voor regering 24 May, 12:45

Guno Castelen, voorzitter van SPA, aan het woord. Guno Castelen voorzitter van de SPA vindt dat het slechte financieel beheer een geaardheid is van de regering-Bouterse. Castelen zegt dat ondanks de successen op de internationale prijzenmarkt er een negatieve liquiditeitspositie is.

Hij noemt onder andere de 30 procent extra inkomsten, de overname van een goede macro-economische positie met stabiele monetaire reserves, extra inkomsten van US$ 1,2 miljard, verhoogde government-take en een opgetrokken leenplafond. Dit zei Castelen op de gezamenlijke persconferentie van het Nieuw Front en de BEP vandaag.

Leven op grote voet
Slecht management, slechte prioriteiten en leven op grote voet. Zo typeerde Castelen het financiële management van de regering. “We vinden dit een goed moment om aandacht te vragen van alle maatschappelijke groepen. Dit treft eenieder, bedrijven, managers, de normale burger, studenten die geen werk kunnen vinden, de hele economie stagneert. We eisen namens het volk een beter bestuur van het land”, zei Castelen bij de evaluatie van drie jaar verkiezingen.

Castelen zegt dat de vraag gesteld kan worden of er bij de regering sprake is van het niet goed willen beheren van de economie of dat het onkunde is. Volgens hem is het naast onkunde een kwestie van totale mismanagement en de drang naar zelfverrijking bij de regering. “Iemand moet komen uitleggen waar al het geld naar toe is gegaan. Burgers, bedrijven en anderen die diensten hebben geleverd, kunnen niet betaald worden. Sociale instellingen die geld moeten krijgen worden niet uitbetaald, pe a moni de ”, vroeg de oppositieleider.

Verkeerde bestedingen
Volgens Castelen zou als moet worden afgegaan op de vele inkomsten en het feit dat er sprake is van een onderbesteding, dus dat minder wordt gedaan dan op de begroting staat, het duidelijk is dat er veel geld moet zijn. Het is volgens hem daarom vrij duidelijk dat er sprake is van mismanagement en verkeerde bestedingen.

Ook vanuit de kabinetten van de president en de vicepresident, die het voorbeeld moeten geven, blijkt dat er sprake is van verspilling en moet de minister van Financiën vragen om besparingen. “We maken ons zorgen. Het leiderschap op de kabinetten is extravagant”, stelde Castelen.
http://www.starnieuws.com/index.php/wel … item/17245

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Ja laat ik dus idd Star hebben doorgelezen.
Ze hadden natuurlijk een persconferentie waarbij ze de afgelopen 3 jaar geëvalueerd hebben over het reilen en zeilen van deze regering en wat een klachten.. Tja in de ogen van de mensen die hem DDB als een moordenaar zien kan en zal hij niets goeds kunnen doen maar dan ook niets.. wees eerlijk.  Hoe ik in Su woon kan ik ook weer niet zeggen dat het slecht gaat... ik zie dat er veel wordt ondernomen en aan veel dingen aandacht wordt besteed -structureel-  jammer btw dat je alleen maar het nieuwsbericht hier dropt en geen eigen reactie erbij geeft.... Any how ik had het allemaal al op de site van Star gelezen en moet het nog ff laten bezinken.  Maar ja alles wat Santokhi zegt is natuurlijk OOK zo ! Jaahaa serieus ! Ik maak geen grap !

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Alleen de beste stuurlui, die al een mensen leven lang aan wal staan kunnen het wanbeleid van elke regering in kaart brengen. To do the job, doe'ers are very urgent.

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Paraman leeft u uit.Immers u zit toch niet in deze regering??
=
Jij mag het verklappen in welke andere nog meer idioot!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Miedja Baka wrote:

Waterberg: Sociaal zekerheidsstelsel niet gerealiseerd 24 May, 20:00

Celcius Waterberg, voorzitter van de BEP, heeft kritiek op de regering over uitblijven van ontwikkeling. De ontwikkeling van het binnenland en het sociaal zekerheidsstelsel zijn niet van de grond gekomen, drie jaar na de verkiezingen. De natuurlijke hulpbronnen komen voor een groot deel uit het binnenland, maar het levensstandaard van de bevolking is niet opgetrokken. De malariamuskiet rukt weer op in gebieden waar deze was teruggedrongen.

Dit zei voorzitter Celcius Waterberg van de Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) vandaag op een persconferentie die samen met het Nieuw Front is gehouden. BEP maakte deel uit van de regering bij de verkiezingen, maar deze partij is door president Desi Bouterse uit de coalitie gezet.

Geen ontwerpwetten ingediend
Waterberg haalde aan dat er geen duidelijke stappen zijn gezet om welvaart en welzijn te brengen voor het volk. "Er ligt nog steeds geen ontwerpwet in De Nationale Assemblee", zei Waterberg, die minister van Volksgezondheid was. Sinds de vorige regeertermijn zet hij zich in voor een Algemene Ziektekosten Verzekering. Waterberg haalde aan dat ook de leerplicht nog niet is opgetrokken. Het minimumloon is eveneens niet gerealiseerd. Sociaal zwakkeren, mensen met een beperking, pensioenen en andere sociale voorzieningen zijn volgens de BEP-voorzitter niet toereikend.

Mensen in het binnenland moeten lang wachten voor zij hun geld uitgekeerd krijgen. Hij sprak ook over de dure prijzen voor goederen die betaald moeten worden in het binnenland. Het grondenrechtenvraagstuk is ook niet opgelost. Het geven van amnestie aan de daders van 8 december 1982 was eveneens een heet hangijzer bij de evaluatie van drie jaar verkiezing. Waterberg merkte op dat het volk geen verkeerde keuzen meer moet maken bij het kiezen van leiders voor Suriname.
http://www.starnieuws.com/index.php/wel … item/17251

Gaat ook niet lukken, als niet een ieder is geregistreerd
2. niet een ieder is instaat om behoorlijk rond te komen.
3, de werkloosheid is heel hoog
4. het gaat nog 10 jaren in beslag nemen. Het heeft neit met de regerign te maken maar met tijd, allocatie van middelen en groei van de economie

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-a … 3334_n.jpg
Chan ? A NO KAN, laat maar gaan. Chan a no gi ala man. Chan bigin har a dang
"Among the many misdeeds of British rule in India, history will look upon the Act depriving a whole nation of arms as the blackest." - Mohandas Gandh

18 (edited by Henry Siegfried 2013-05-25 10:58:25)

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Analyse: We zitten duidelijk in de lift, maar welke…?
25 May, 06:00


Fiscaal jurist Robby Makka heeft een analyse gemaakt over de periode drie jaar na de verkiezingen van 25 mei 2010. Er is een sociaal akkoord getekend met het volk. Na over een weer geloop is er uiteindelijk een regering gevormd door de Mega Combinatie (MC), A Combinatie (AC) en Volks Alliantie (AC). Makka maakt een analyse van de afgelopen periode voor Starnieuws.


Op 21 augustus 2010 tekenden acht politieke leiders het regeerakkoord 2010-2015. De handtekeningen staan vermeld op pagina 6 van het akkoord. Het regeerakkoord moe(s)t als basis dienen van de huidige regering (MC, AC en VC). Inmiddels zijn binnen 3 jaren, van de acht handtekeningen, drie 'geschrapt'. Vijf zijn over. De vertrokken leiders zijn 'staatsvijanden' geworden. Zij zitten niet meer in de coalitie.


De reuring die er nu is tussen PL en AC in Commewijne, kan scheuring teweeg brengen. De PL voorzitter zei: “de relatie met AC was vroeger beter”. Wat is vroeger? In de jongste peiling van Sesos piekt de NDP 21 zetels, 30 zetels zijn buiten. Er zijn nog twee jaren te gaan. Het 4e jaar gaat op 26 mei, in. Wat is er door de politiek aan de (fundamenten van) de economie gedaan?


In het regeerakkoord, plechtig getekend en op welk succes letterlijk is gefeest, komt het woord economie (slechts) twee keren voor (pagina 4):


1. “Herstructurering van de economie waarbij hervorming van de publieke sector en bevordering van de groei en ontwikkeling van de private sector sterk ter hand worden genomen, in het bijzonder van de kleine en middelgrote nationale bedrijven”.


2. Een zodanige toename van het inkomen uit de nationale productie dat een toenemend en duurzaam overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans wordt bereikt, met diversificatie van onze economie, het bereiken van een overschot op de lopende rekening van staatsfinanciën en neutrale financiering van het totale financiële tekort vanwege de kapitaaluitgaven van de overheid”.


Soorten besluiten
Voor de uitvoering van de punten 1 en 2, staan er op pagina 2, vier soorten besluiten: 90 dagen, 1 jaar (korte termijn) en 2 tot 3 jaar (middellange termijn) en 4 jaar (lange termijn).
Nu 3 jaren voorbij zijn, blijven er alleen maar lange termijn besluiten over (pagina 2 punt 10).


Vooropgesteld, de economie is groeiende. Maar, bij deze groei is er een belofte geweest. Een sociaal akkoord. Er zijn diverse slogans hiervoor:
slogan 1 is kruistocht tegen corruptie (regeringsverklaring),
Slogan 2: Suriname in transformatie (Ontwikkelingsplan),
slogan 3 gewijzigde beleidsinzichten,
slogan 4: dat is het verschil. Hiernaast is er geroepen: 'mens staat centraal', harder werken, investeringswetgeving, sociaal zekerheidstelsel, armenzorg, duurzame voorspoed, diverse staatsinstrumenten en bestanden, transparantie in goudsector, mineraal instituut, IDCS, voedselschuur.
Zo kan ik doorgaan. Maar landbouw draagt nog steeds 10% bij van het nationaal inkomen. Salariskosten van de overheid -ook in 2010 en 2011- zijn enorm gestegen en zitten in de categorie 60% en meer. Vul maar aan.


Misgelopen kansen
Als wij de twee punten van het regeerakkoord analyseren, dan merken wij dat aan de herstructurering van de economie niet veel is gedaan.
Trots: 1) een government take met miljoenen voordelen,
2) flinke inkomsten uit de devaluatie,
3) ordening goudsector,
4) one miljoen dollar company,
5) zeer goede monetaire reserve,
6) mooie credit ratings,
7) economische groei,
8) toename export, met olie en goudprijzen.


Maar er is nog steeds een belangrijk statistiekcijfer dat knaagt: de armoedegrens is nog steeds hoog (ongeveer SRd 1400). Er zijn salarissen van SRD 600. En als het hard regent staan wij blank. En dan de onderrealisatie van de begroting. Veel hoger technisch kader zit met loon thuis. Public sector is niet hervormd, en hoge kapitaaluitgaven kunnen niet worden gedaan. Er is een dalende inflatie naar schatting 6%, maar geen minimumloon. Ook geen overschot op de lopende rekening, maar wel flinke onderhandse gunningen. Wie boven SRD 800 inkomsten heeft, betaalt nog steeds belastingen. Een nieuw AZV is er nog niet, maar een kopstuk van het bekende muziekrechten bureau heeft een “on en min vermogen” kaart. En met staatskosten is er een verkeerd biologieboek gekocht. Over de verspillingen praten wij niet. Ook zou de PL-leider investeerders, dus ook economie, halen uit Indonesië. Maar IDCS welke in het regeerakkoord staat, komt -economisch- niet van de grond. Kortom: met al de mooie cijfers is er tot nu toe weinig verzilverd.


Kwaliteitsoverleg zwak
Ondanks een Tripartiet overleg, een SER en een overleg met Ravaksur wil het bedrijfsleven gekend worden bij hervormingen van de douane. Ook ondernemers zijn teleurgesteld in KMO fonds van 35 miljoen SRD. Er is door alle werkgeversorganisaties een spoedonderhoud aangevraagd over het KMO fonds en de hervormingen bij de douane. Het Tripartiet Overleg kan maar niet effectief vergaderen, de SER is on hold gezet, het minimumloon dat maar niet van de grond komt, de BTW die op zich laat wachten enz.


Het SZF-bestand moet een kwaliteitsslag krijgen, ambtenarenbestand moet worden opgeschoond, werklozen en werknemers moeten opnieuw worden geregistreerd, grondtitels overzicht moet minutieus worden bekeken, belastingplichtigen moeten worden gezuiverd. Weet u hoeveel wij met huurwaardebelasting, en of onroerend goed belasting als staat kunnen verdienen?
De economen Winston Wirht en Winston Caldeira, voorstander van een bepaalde vorm van onroerend goed belasting, zitten in de top van de overheid, maar krijgen waarschijnlijk de ondersteuning niet. Wij laten de bestanden en de inkomsten liggen.


Verhitting economie
Inmiddels is er een dreigende verhitting van de economie. Een tijdelijk cash krapte, meestal rond 1e kwartaal. Het Jeugdparlement is maanden niet uitbetaald, evenzo diverse andere crediteuren. Maar in 2014 en vooral 2015 (laatste jaar) hebben wij weer een 1e kwartaal. Overliquiditeit en (onderhandse) gunningen zullen de komende periode door moeten gaan. De projecten moeten (versneld) worden uitgevoerd. De monetaire reserve neemt af, goudprijs daalt en de groeibelofte van woningen (18000) en werkgelegenheid (5000) wordt niet ingelost. Geen paniek, de economie zit goed. Maar rente kan omlaag en de leningen kunnen zacht worden.


Balans na 3 jaar
Wij hebben: prachtige en progressieve creditratings van Fitch (‘deze week nog BB-min), Moody’s en Standaard and Poors, Staatsolie als een one billion dollar company, hoge monetaire reserve, genoeg vreemde valuta, bevestigde economische groei van 4%, geschatte inflatie tussen 5 en 6%. De consumentenprijzen zijn op maandbasis zelfs gedaald (0,4%). Ook op meso en micro niveau noteren wij goede cijfers: DSB, Hankrinbank, Assuria die steeds meer omzetten draaien.


Wanneer wij de balans opmaken over de afgelopen 3 jaar, voor wat betreft politiek en economie, dan constateren en analyseren wij dat de regeringseconomie faalt. Tussen economie en politiek is de relatie gelijk aan een ongelukkig huwelijk. In mijn optiek is de president een 'Federale Econoom'. Hij moet een sterker financieel economisch management (laten) voeren.


Nog 2 jaar
Het is straks erop of er onder. De economische motor draait niet soepel, deze motor dreigt te stotteren. In het vorige kabinet schreef de commissievoorzitter DNA van Financiën, Rabin Parmessar een heleboel brieven. Zij werden allemaal op de site van NDP geplaatst. Nu worden de brieven niet meer geschreven, zij zijn van de site weggehaald. De toenmalige coalitie beantwoordde deze brieven niet, en nu doet deze coalitie hetzelfde.


Wij moeten leren om in het kader van goed bestuur altijd en alle brieven te beantwoorden. Als u “oog om oog toepast, wordt de wereld blind”.
Als wij de grote projecten uitvoeren kan er een economische impasse zijn. Meer omloop van SRD's vergroot vraag naar vreemde valuta. Zonder juiste mix aan monetaire (opvang) maatregelen en de aankomende uitgaven kunnen de 'poten van de MC troon' beven.


Twee jaar economisch leiderschap
Er moet meer gebrainstormd worden. Zonder brain krijgt u alleen storm. Nieuwe ruimte voor economisch leiderschap moet worden gemaakt. Een economie valt stil door gebrek aan politiek leiderschap. De politiek 'beeft', nu de economie hapert. De regeringseconomie na drie jaar is meer 'bling bling' en in het eerste kwartaal 'bibberig' gebleken.


Vele economen hebben een oplossing, weinig de goede. “Een econoom is iemand die alle antwoorden kent op de vragen van vorig jaar”, is een bekende spreuk. Daar moeten wij niet aan meedoen. Laat ons praten over een economie welke een gearriveerde toekomst heeft. Een echt sociaal akkoord met een financiële overeenkomst. Laat ons ook de groeibelofte waarmaken met sterke economische en sociale instituten. Veel interne en externe controle. Indien nodig, moet het regeerakkoord opnieuw worden geschreven. Zet het Planbureau beter in.
Na drie jaar fouten en verkeerde diagnoses kunnen wij de komende twee jaar de tien belangrijkste punten eruit halen. Twijfelen mag, aarzelen niet. Rijk word je alleen, gelukkig met elkaar. Geld moet zeker rollen, anders hadden ze wel vierkant gemaakt. Wij zitten duidelijk in de lift, maar welke.?, hangt van de 'federale econoom' af. Op naar de laatste twee jaar...

Robby Makka
(Fiscaal jurist/analyticus)
=====================================================
De visie van een deskundige, die op hetzelfde nivo als de huidige minister van Financiën heeft gewerkt en door President DBB gevraagd was om de post van Financiën  op zich te nemen na het vertrek van mw. Boedhoe.

'Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht het te zeggen met mijn leven verdedigen.
Voltaire

19 (edited by Paraman 2013-05-25 12:07:53)

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

De visie van een deskundige, die op hetzelfde nivo als de huidige minister van Financiën heeft gewerkt en door President DBB gevraagd was om de post van Financiën  op zich te nemen na het vertrek van mw. Boedhoe.
=
Een lafaard, die zijn verantwoordelijkheid ontloopt om elders shitt te gaan verkondigen heeft voor wat mij betreft geen ballen.

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

BEP heeft het eeuwig over sociale zaken zoals uitkiering, geld uitgeven, gratis etc

BEter lanti go Paai = BEP

http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-a … 3334_n.jpg
Chan ? A NO KAN, laat maar gaan. Chan a no gi ala man. Chan bigin har a dang
"Among the many misdeeds of British rule in India, history will look upon the Act depriving a whole nation of arms as the blackest." - Mohandas Gandh

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Je zou ook zeggen,  een deskundige die na het debacel met Mw. Boedhoe zijn goede naam niet te grabbel wilde gooien. smile

'Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht het te zeggen met mijn leven verdedigen.
Voltaire

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Weerwoord


Niet dat ik direct een bijdrage in deze zal leveren, maar het is zeker op haar plaats om ook een ander geluid te laten horen, dit enkel en alleen om de ander(er) van repliek te dienen en wel om kenbaar te maken dat de waarheid (in deze) wel eens een ander gezicht zou kunnen hebben.


Miedja-BAKA en Miedja-ORIGINAL


Zelf kijk ik verlangend uit, en wel in kwestie, naar een redetwist of woordenwisseling tussen genoemden. Dit omdat hun standpunten, in casu, controversieel zijn.


Tirotet

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

Tiro,

Er is maar 1 reden waarom je een woordenwisseling tussen mezelf en Miedja Original wilt zien en dat is dat je denkt dat we 1 en dezelfde persoon zijn. Ik heb je dat al een keer uitgelegt. Ik zit in Amerika, ben vrouwspersoon, ik weet niet waar die Original zit, maar ik weet zeker dat het niemand minder is dan Toemak Hoemak die zich hier komt vertoeven als Miedja Original louter omdat TH vondt dat ik verwarring bracht op WKN met mijn nickname en deze moest intrekken. Nadat ik hem negeerde, kwam hij met een nogal identieke nickname om zodoende inderdaad verwarring hier teweeg te brengen om niets minder dan persoonlijke revenge. We weten beiden dat TH een NDP'er is en ik dus niet!! Als je mij niet wil geloven, stuur een email naar de Webmaster en die zal het bevestigen dat het 2 verschillende i.p.'s zijn uit 2 verschillende continenten. Dit is de laatste keer dat ik het uitleg.

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

VHP voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Foto Suriname Herald

25 mei 2013 - 19:38
Suriname negatief op meer dan acht internationale lijsten
Suriname staat negatief op meer dan acht internationale lijsten. Dat zegt ex-minister van Justitie en Politie, assembleelid en VHP voorzitter Chandrikapersad Santokhi in een interview met Suriname Herald.

Recentelijk is Suriname in het terrorismerapport gecategoriseerd als een risicoland. Dit rapport komt jaarlijks uit. “Ik was verbaasd te zien dat ook Suriname was opgenomen op de lijst als hoog risicoland voor terrorisme, omdat we pas een wet hebben goedgekeurd die het financieren van terrorisme strafbaar stelt. Maar zo zie je dan ook dat wetten maken nog niet betekent dat een land serieus bezig is met het bestrijden van terrorisme”.

Santokhi zegt dat het beleid van een land bepaalt of ze serieus is met het bestrijden van terrorisme. Zo heeft Suriname volgens Santokhi een zwak internationaal beleid waarbij het delen van informatie met andere landen uitblijft. Ook ten aanzien van de aanpak van terrorisme is Suriname op internationaal niveau passief.

Een ander punt dat Santokhi aanhaalt is dat de overheid zit te sollen met de wetgeving van het land, waardoor Suriname op de lijst is geplaatst. Santokhi zegt dat de regering serieus moet kijken naar het rapport en moet nagaan of het valide is hoe het beleid aangepast kan worden, zodat terrorisme heel vroeg zichtbaar gemaakt kan worden.

Santokhi zegt dat er in de samenleving slaapcellen van terroristen kunnen zijn, zonder dat men het door heeft. “Aan de hand van jouw activiteiten worden zij wakker. Wanneer je een zwak beleid gaat voeren in je land, geef je hun de vrijheid om hun gang te gaan. Doordat terroristen zien dat je land zwak is, gebruiken ze je land dan om andere landen te financieren”, aldus Santokhi.

Vertrouwen en rechtszekerheid
De politicus denkt niet dat Suriname zomaar is geplaatst op de lijst. Ook denkt hij niet dat Suriname zomaar negatief wordt besproken. Aan de hand van hoe het bestuur van het land het doet en hoeveel vertrouwen en rechtszekerheid de regering geeft, zal de beslissing zijn genomen om Suriname op de lijst te plaatsen, aldus Santokhi. “In een periode van drie jaren staat Suriname al op meer dan acht lijsten en wordt Suriname op acht lijsten negatief besproken en dit is niet goed voor het imago van het land.”

Kinderrechtenverdrag
De VHP parlementariër zegt dat Suriname gezakt is op de Human Trafficking List. Ook is Suriname geplaatst op de Ranking Watch List. Tevens wordt Suriname genoemd in het Human Rights Rapport, waarbij Suriname geen maatregelen heeft getroffen tegen kinderarbeid, terwijl ze wel partij is bij het kinderrechtenverdrag. Ook geeft een rapport van de VS aan dat Suriname een doorvoerland is van drugs. Op de lijst van Transperancy International staat Suriname aangegeven als een corrupt land.

Ten aanzien van de aanpak van criminaliteit staat Suriname in een rapport van UNDP, dat is uitgekomen in 2012. Het rapport meld dat de burgers het vertrouwen in de justitiële autoriteiten hebben opgegeven. Suriname staat verder ook in een rapport van de World Bank waarin is aangegeven dat het niet gemakkelijk is om zaken te doen in Suriname, omdat de publieke sector corrupt is.

Andere rapporten waarin Suriname voorkomt zijn rapporten over democratie en vrije meningsuiting waarin Suriname heel erg laag scoort. “Dit alles is zorgwekkend. Wanneer een burger van Suriname afreist naar een land zal ze scheel worden aangekeken en zal men een oordeel vellen. De waardigheid van de Surinamer wordt hierdoor flink aangetast”, aldus Santokhi. Hij zegt dat Suriname door de internationale gemeenschap nauw op de voeten wordt gevolgd. Echter schijnt de overheid totaal geen belangstelling hiervoor te hebben, terwijl de burgers wel schade hierdoor lijden.

Seshma Bissesar

http://www.srherald.com/suriname/surina … e-lijsten/
--------------------------
Santokhi, THE Man, ai hou het onder hun neuzen alhoewel they will never wake up and smell the coffee!!!

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!

Re: Het WANBELEID van de regering Bouterse/Ameerali 2010 tot heden.

25 mei 2013 - 12:29
Tjin-A-Tsoi: “Financiën minister moet vertellen wat er met middelen is gebeurd”
Arthur Tjin-A-Tsoi (Nieuw Front/NPS) zegt dat de minister van Financiën Adelien Wijnerman maar moet vertellen wat er met de middelen is gebeurd en hoe het komt dat de monetaire reserves van de staat zijn afgenomen in plaats van aan te komen lopen met verhalen al zou er sprake zijn van ruis en dat er geen paniek hoeft te zijn in de gemeenschap. Tjin-A-Tsoi zegt dit naar aanleiding van de daling van de monetaire reserves van de staat.

“Onze vraag was namelijk of er wel sprake was van een daling van 13% van de monetaire reserve en 13,2% van de goudvoorraden. De minister zegt dat er geen paniek hoeft te zijn, daarmee bevestigt ze dat er wel sprake is van een daling en aan de andere kant vertelt ze dan weer dat er sprake is van een ruis. Ruis, omdat het voor ons niet duidelijk is waarvoor het geld is gebruikt. En als de middelen zijn gebruikt in de consumptieve sfeer, is er alle reden tot bezorgdheid. De minister moet komen vertellen wat er is gebeurd met de middelen’’, aldus Tjin-A-Tsoi.

Hij meent dat de minister de zaak alleen maar ingewikkelder maakt, terwijl de oppositie alleen wil weten waarvoor het geld is gebruikt. Tjin-A-Tsoi zegt dat ze verder heeft aangegeven dat er op dit ogenblik interventies worden gepleegd, omdat er een deviezenprobleem zou zijn en dat het ook nog om een beleggingsoogpunt gaat. “Dit is niet transparant, het is vreselijk onduidelijk, omdat de minister van alles hiermee kan bedoelen”, aldus de NPS parlementariër.

Tjin-A-Tsoi verwacht van de president dat hij antwoord komt geven in DNA. “Als de regering geen antwoord geeft op de vragen die zijn gesteld, betekent het dat de regering wat te verbergen heeft. Het is onze plicht naar de gemeenschap toe om de regering steeds erop te wijzen dat haar beleid niet transparant is”, aldus Tjin-A-Tsoi, op de vraag of hij wel een antwoord verwacht van de president, aangezien het staatshoofd tot nu toe op geen enkele brief heeft gereageerd.

Government take
De oppositie begrijpt niet wat de overheid met alle middelen heeft gedaan, aangezien de inkomsten van de staat vanaf het jaar 2010 juist zijn toegenomen. Hoewel de goudprijs de afgelopen periode is gaan dalen, ligt de prijs ervan nog steeds hoger dan voor 2010. In het jaar 2009 was de hoogste prijs van goud dichtbij de USD 900, terwijl in 2010 die tegen de USD 1200 lag. Bovendien heeft de overheid meer inkomsten binnengekregen door de verhoging van de government take. Volgens de berekeningen van de oppositie heeft de regering juist geen reden om in een liquiditeitstekort te zitten. De oppositie vraagt aan de minister om hierop te antwoorden.

Seshma Bissesar

http://www.srherald.com/suriname/tjin-a … s-gebeurd/
---------------------
Inderdaad valt er veel te verbergen als er geen inzage wordt gegeven op voorgenoemde vragen. Waar er rook is, is er vuur. Maar ja, er zal lang gewacht worden op concrete antwoorden van deze Regering want het schijnt dat President Bouterse die niet heeft!! Dat wil niet zeggen dat hij er niet op de hoogte van is, maar hij gaat geen antwoorden geven omdat hij zijn gezicht niet wil laten vallen en zodoende stemmen zal verliezen. Maar het volk is hopelijk niet zo dom!!!

Sranan - Mi Kondre Tru, Mi Lobi Yu!
2015! SRANAN NO SPAN, CHAN NA A MAN!!!!